Η Κρητική διατροφή, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα, υγείας και μακροζωίας των κατοίκων του νησιού και το «χρυσό εισιτήριο» για όλες τις αγορές του εξωτερικού.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα Πήτερ Μικάλκο που επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννη Μαργαρώνη, στο πλαίσιο των επαφών του στην Κρήτη.

Τον κ. Πρέσβη, συνόδευε ο επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στη Κρήτη Σταύρος Πατεράκης ενώ από πλευράς Επιμελητηρίου στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Α’ Αντιπρόεδρος του φορέα και υπεύθυνος για θέματα τουρισμού κ. Χρήστος Μυλωνάκης.

Οι επιχειρηματικές αποστολές, οι Β2Β συναντήσεις η δυνατότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Μπρατισλάβας – Χανίων θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση, την οποία χαρακτήριζε πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πρέσβης «Χιλιάδες είναι οι Σλοβάκοι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κρήτη ενώ περισσότεροι από χίλιοι φοιτητές σπουδάζουν σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας του. Υπάρχει προοπτική για εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, τα κρητικά προϊόντα δε τόνισε, κατέχουν ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Σλοβάκων και γι’ αυτό πρέπει να στηθούν οι κατάλληλες «γέφυρες» για την εισαγωγή τους.

Η Σλοβακία επεσήμανε ο κ. Μικάλκο με την ραγδαία ανάπτυξη της και παρά τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, είναι μια χώρα ανταγωνιστική έχουν γίνει πολλές επενδύσεις από το εξωτερικό, ενώ κατέχει την 1η θέση στην παραγωγή αυτοκινήτων που ξεπερνά το 1 εκ. οχήματα ετησίως από εταιρείες όπως η Σιτροέν και η VOLKSWAGEN. Παράλληλα έχει προχωρήσει στον αγροτουρισμό, στον ιατρικό τουρισμό και φημίζεται για την παραγωγή ειδών ξενοδοχειακού εξοπλισμού και κρυστάλλων.

«Η Κρήτη μπορεί να μας δώσει την τεχνογνωσία της στον τουρισμό στον οποίο διαπρέπει και γενικά θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι επαφές μας για σύσφιξη των σχέσεων και ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών κατέληξε ο κ . Πρέσβης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης είπε ότι θα ξεκινήσει άμεσα επαφές και με τα οκτώ Επιμελητήρια της Σλοβακίας για την ανάπτυξη σχέσεων και τον συντονισμό εμπορικών συναντήσεων, στο πλαίσιο προώθησης, τοπικών προϊόντων πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής αλλά και του τουρισμού μέσω της αεροπορικής σύνδεσης Χανίων Μπρατισλάβας και δήλωσε αισιόδοξος, για μια καλή συνεργασία μεταξύ Χανίων – Σλοβακίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook