Το Φεγγάρι στη ρόδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24/5 ήταν κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι.

Με συμμετοχές που ξεπέρασαν τους 900 παίχτες ήταν ένα βροντερό παρόν του ποδηλάτου στην πόλη των Χανίων.

\"Φωτογραφία

Ήταν και μία απόδειξη ότι η συμμετοχικότητα και η αυτό-οργάνωση καταφέρνει τα πάντα και μάλιστα χωρίς χορηγούς, ούτε κέρδος.

Ο καθένας με τον τρόπο που μπορούσε, επαγγελματίες και απλοί λάτρεις του ποδηλάτου προσέφεραν τις γνώσεις, τα υλικά και τον χρόνο τους για αυτή τη γιορτή του ποδηλάτου.

\"\"

Τι είναι οι ΠοδηΛάτρεις;

Στις 2 Οκτωβρίου του 2004 περίπου 45 ποδηλάτες εμφανίστηκαν στους δρόμους των Χανίων με πανό και σφυρίχτρες και διαδήλωσαν διεκδικώντας ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας για ποδηλάτες και πεζούς. Έτσι γεννήθηκαν οι «ΠοδηΛάτρεις».

– Οι ΠοδηΛάτρεις, ως πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, δημιουργήθηκε στις 22/9/2004 με σκοπό όπως δηλώνουν οι ίδιοι \”να βγάλουμε τους ποδηλάτες στους δρόμους. H 22α Σεπτεμβρίου είναι «μέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατ’ ευφημισμόν, βέβαια\”. Δεν είμαστε αντίπαλοι του αυτοκινήτου· τα χρησιμοποιούμε κι εμείς. Πιστεύουμε ότι όλα τα μέσα μετακίνησης πρέπει να έχουν ισότιμα τον χώρο τους σε μια σύγχρονη πόλη. Γι’ αυτό διεκδικούμε το χώρο που μας ανήκει ως ποδηλάτες και ως πεζοί\”.

Σκοπός τους είναι να κάνουν συνείδηση την ανάγκη για πολλές ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, για ημέρες ποδηλάτου και για ημέρες πεζών.

Ο εμπνευστής του \”Φεγγάρι στη Ρόδα\” και θεμέλιος λίθος των ποδηΛάτρεων, Γιάννης Κτιστάκης μπορεί να μην είναι πια στη ζωή αλλά το όραμά του και οι ιδέες του συνεχίζονται.

\"\"
Οι ποδηλάτρεις λίγο πριν ξεχυθούν στην πόλη

\"\"

Οι ποδηλάτες λένε \”δεν νιώθουμε ασφαλείς. Απρόσεκτοι οδηγοί και οδοστρώματα απίστευτης κακοτεχνίας βάζουν σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα και την ίδια μας την ζωή.

 Στην πόλη μας το κυκλοφοριακό συνεχώς επιδεινώνεται. Ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ενώ οι ελεύθεροι χώροι, οι πεζόδρομοι, τα μνημεία και το πράσινο ασφυκτιούν από τις τα σταθμευμένα ΙΧ\”.

 Οι εκδηλώσεις και οι πορείες των Ποδηλατρών είναι ανοιχτές για όλους και συγκεντρώνουν άτομα διαφόρων ηλικιών και ποικίλων πολιτικών αποχρώσεων και ιδεών.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook