\”Ήταν ένας πανικός. Μια κόλαση. 23-24 χρόνια υπηρεσίας, δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο\”. Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χανίων, Γιάννης Μαραγκάκης, την εφιαλτική νύχτα που βιώσαν τα Χανιά.

5 ταυτόχρονες εστίες, την ίδια ώρα σε οικιστικές περιοχές των Χανίων, 12 μέτωπα φωτιάς ταυτόχρονα σε όλη την Κρήτη.

Όλα τα ενδεχόμενα έχουν πέσει στο τραπέζι, από την εγκληματική αμέλεια μέχρι και την οργανωμένη εμπρηστική επίθεση. Για το λόγο αυτό έχει κατέβει από την Αθήνα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).

Άνδρες της ΔΑΕΕ που βρίσκονται στα Χανιά θα συλλέξουν όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες. Στόχος να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί και να αποδοθούν ευθύνες.

Αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, είτε της πρόκλησης φωτιάς από αμέλεια είτε του εμπρησμού. Η έρευνα και η έκθεση της ΔΑΕΕ αναμένεται να φωτίσει τις αιτίες.

Τέτοια περιστατικά εγείρουν ζητήματα όπως αυτό των πυροσβεστών πολλών ταχυτήτων στο σώμα.

Η δύναμη που κλήθηκε να επέμβει ταυτόχρονα σε 5 περιστατικά μέσα σε οικισμούς το βράδυ, ήταν μικρή και χρειαζόταν να δοθεί υπεράνθρωπη προσπάθεια απο τους πυροσβέστες μέχρι να έρθουν ενισχύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκάκη, το γεγονός ότι άλλοι είναι 5ετείς, άλλοι μόνιμοι, άλλοι εποχικοί, δεν αφήνει περιθώρια να σχεδιαστούν βάρδιες με επαρκές προσωπικό.

Δυστυχώς, η επίλυση του προβλήματος της έλλειψης σε έμψυχο δυναμικό, υπηρεσιών όπως της πυροσβεστικής, δεν λύνεται με \”μπαλώματα\” αλλά με μόνιμο, ειδικευμένο προσωπικό.

Οι πυροσβέστες έδωσαν την ψυχή τους στη μάχη με τις φλόγες.

Ένας πυροσβέστης μάλιστα, μπήκε μέσα σε σπίτι στο Βαμβακόπουλο, την ώρα που οι φλόγες ήταν δίπλα, για να βγάλει μια κοπέλα 30 ετών η οποία βρισκόταν σε κατάσταση πανικού και πλήρη σύγχυση. Το σπίτι αυτό κάηκε.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον κ. Μαραγκάκη, η συμβολή και της αστυνομίας ήταν πολύτιμη.  \”Όλοι οι αστυνομικοί, με τις μηχανές, τα περιπολικά ήταν εκεί. Τραβούσαν σωλήνες, βοηθούσαν, έμπαιναν στα σπίτια και βγάζανε έξω ανθρώπους\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook