Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται το τελευταίο τετραήμερο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ένας 55χρονος από την Αμαλιάδα, ο οποίος διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από λεπτοσπείρωση.

Ο 55χρονος τις τελευταίες ημέρες είχε παρουσιάσει υψηλό πυρετό και πόνους στο λαιμό και παρά την αγωγή που ακολούθησε, δεν υποχωρούσαν τα συμπτώματα.

Στη συνέχεια οι συγγενείς του τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και οι γιατροί που τον εξέτασαν υποψιάστηκαν ότι μάλλον επρόκειτο για κρούσμα λεπτοσπείρωσης γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Ο 55χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο και εισήχθη αμέσως για νοσηλεία, ενώ υποβλήθηκε στις απαιτούμενες εξετάσεις που έδειξαν ότι πρόκειται για λεπτοσπείρωση και οι γιατροί του χορηγούν την απαιτούμενη αγωγή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη παρουσίασε σημάδια βελτίωσης, ωστόσο οι γιατροί είναι επιφυλακτικοί καθώς δεν μπορούν να πουν ακόμη με βεβαιότητα εάν έχουν επηρεαστεί ζωτικά όργανα.

Η λεπτοσπείρωση ή νόσος του Weil είναι μια ζωοανθρωπονόσος που οφείλεται σε διάφορα στελέχη του βακτηριδίου (σπειροχαίτης) Leptospira interrogans.

Πώς μεταδίδεται;

Η λεπτόσπειρα μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από έκθεση σε νερό ή έδαφος μολυσμένο από ζώα, που είναι συνήθως φορείς του βακτηριδίου. Τα ζώα, στα οποία περιλαμβάνονται οι σκύλοι, τα τρωκτικά, αλλά και τα μηρυκαστικά, αποτελούν πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο, καθώς διασπείρουν το βακτηρίδιο με τα ούρα τους.

Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά τον οφθαλμό και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω μικροτραυματισμών του δέρματος.


protothema.gr