Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παραπέμψει τη Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί το Λονδίνο φέρεται να προβαίνει σε διακρίσεις κατά πολιτών της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στο έδαφός της και ζητούν κοινωνική ασφάλιση.

Πέρα από τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει η ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες κρίνεται αν ένας μετανάστης μπορεί να πάρει κοινωνικά επιδόματα, η Βρετανία έχει εισάγει και μια επιπλέον σειρά κριτηρίων (right-to-reside), τα οποία περιορίζουν τον αριθμό των επιδομάτων που θα λάμβαναν όσοι προέρχονται από χώρα της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Βρετανία είχε εισάγει το 1994 σειρά κριτηρίων για όσους ήρθαν στη χώρα, αλλά από χώρους εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, εξετάζοντας τις εργασιακές προοπτικές τους, τους λόγους για τους οποίους ήρθαν στη χώρα και τις μελλοντικές προθέσεις τους. Οι δοκιμασίες ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ωστόσο το 2004 εισήχθησαν τα κριτήρια right-to-reside (δικαίωμα στη διαμονή) από την τότε κυβέρνηση των Εργατικών εν μέσω της μεγάλης διεύρυνσης της ΕΕ που είχε διεξαχθεί το ίδιο διάστημα. Ένα πρόσωπο έχει το δικαίωμα στη διαμονή αν είναι οικονομικά ενεργό και αν μπορεί να συντηρεί τον εαυτό του ή την οικογένεια του.

Κατά την Κομισιόν, αυτή η μονομερής επιβολή συνιστά παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ και στέρησε άδικα από χιλιάδες άτομα επιδόματα που θα τα δικαιούνταν νόμιμα.

Την κατάσταση φαίνεται να στηρίζουν και έρευνες που δείχνουν ότι οι μετανάστες από χώρες της ΕΕ πληρώνουν 30% περισσότερα σε φόρους από όσα παίρνουν σε επιδόματα.

Σχετικά καταγράφονται περιπτώσεις όπου μία γυναίκα από χώρα της ΕΕ που είχε μείνει άνεργη και άλλες που ήταν έγκυες δεν πήραν τα προβλεπόμενα επιδόματα παρότι εργάζονταν και φορολογούνταν στη Βρετανία.

Αντιθέτως η Βρετανία υποστηρίζει ότι δεν παραβιάζεται ο νόμος, ότι σκοπός είναι η προστασία των βρετανών φορολογούμενων και ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι για να διασφαλίσω ότι το σύστημα πρόνοιας μας δεν θα είναι ανοιχτό σε παραβίασε από τον οποιοδήποτε», δηλώνει στο BBC ο υπουργός Εργασίας, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Η όποια δικαστική διαδικασία θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα προστίθεται στο κύμα ευρωσκεπτικισμού στη Βρετανία και στη προσπάθεια του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για την επιστροφή εξουσιών στο Λονδίνο, με ένα δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ να ορίζεται προς το τέλος της δεκαετίας.

Η Κομισιόν, λέει βουλευτής των Τόρις, «χώνεται» σε τομείς πολιτικής που ρητά αποκλείονται από τις συνθήκες, αναφορά ενδεικτική για το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζεται η νομική αντιπαράθεση ΕΕ και Βρετανίας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Κομισιόν λαμβάνεται την ώρα που η Βρετανία, υποστηριζόμενη από την Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία, ζήτησε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές Αρχές την σκλήρυνση του αγώνα για την καταπολέμηση της απάτης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από μετανάστες στους κόλπους της ΕΕ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook