Την άμεση αναδιάρθρωση-μεταρρύθμιση της Αστυνομίας στην Κρήτη, ζήτησαν απο την ηγεσία του Υπ.Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων, με την ευκαιρία της παρουσίας τους κατα την χθεσινή σύσκεψη στα Χανιά.

Παράλληλα παρέδοσαν υπόμνημα στο οποίο περιγράφουν τις δραματικές ελλείψεις της αστυνομίας σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι στο νομό Χανίων υπηρετούν (στην πράξη) μόλις 355 αστυνομικοί - παρά τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες - με ελάχιστα οχήματα τα οποία συντηρούνται απο τους ίδιους τους αστυνομικούς και με πολλές ακόμη ελλείψεις.

Όπως αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Χανίων "στα πλαίσια της παρουσίας την 30-05-2013 στα Χανιά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος ΔΕΝΔΙΑΣ, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Νικολάου ΠΑΠΑΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος κ. Ιωάννη ΔΙΚΟΠΟΥΛΟΥ κατά την ΄΄Σύσκεψη για θέματα ασφάλειας τουριστικών περιοχών και δασοπυρόσβεσης΄΄ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπία από το Δ.Σ. της ΕΑΥΝ Χανίων όπου τους επιδόθηκε υπόμνημα με τα προβλήματα του ταλανίζουν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Α.Δ. Χανίων και μεταφέρθηκε εκ νέου το κοινό αίτημα των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου - Λασιθίου για άμεση αναδιάρθρωση – μεταρρύθμιση της Αστυνομίας σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη την μελέτη που τους έχει επιδοθεί.

Μετά και την δημόσια αναφορά του κ. Υπουργού ότι η πρόταση των συνδικαλιστικών Ενώσεων της Κρήτης είναι επαρκής ζητήθηκε από τον κ. Υπουργό η πιλοτική εφαρμογή της σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης διότι θεωρούμε ότι η Κρήτη ενδείκνυται καθώς συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις για ανάδειξη τυχών προβλημάτων κατά την εφαρμογή της, σκέψη που ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα. Ευελπιστούμε για την υλοποίηση της."

Δραματική η κατάσταση σύμφωνα με το υπόμνημα των αστυνομικών"Υπόμνημα

Χανιά 30 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Δημόσιας Τάξης
& Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο Δένδια

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Στην πρώτη σας επίσκεψη με την ιδιότητα σας στα Χανιά, θεωρούμε υποχρέωση μας, να σας γνωστοποιήσουμε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες ανεξαιρέτως οι αστυνομικές υπηρεσίες της Α.Δ. Χανίων, προκειμένου να έχετε μία πληρέστερη εικόνα σχετικά με τη λειτουργία τους.

Ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου όπου, ιδιαίτερα φέτος, αναμένεται αλματώδη αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών στην περιφερειακή ενότητα Χανίων (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων οι αφίξεις –αναχωρήσεις, θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια από τον Αερολιμένα Χανίων και 1,1 εκατομμύριο από τον λιμένα Σούδας, ενώ μεγάλος θα είναι και ο αριθμός των επισκεπτών από την ανατολική Κρήτη) βρίσκει την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων με ελλείψεις τόσο στο Αστυνομικό προσωπικό, όσο και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται στις 134, περίπου το 1/3 του συνόλου, ήτοι από τις προβλεπόμενες 488 οργανικές θέσεις της Α.Δ. Χανίων, η υπάρχουσα δύναμη ανέρχεται στον αριθμό των 396 αστυνομικών, εκ των οποίων 41 υπηρετούν εκτός Α.Δ. με αποτέλεσμα η παρούσα δύναμη που στελεχώνει τις αστυνομικές Υπηρεσίες να είναι μόνο 355. Γίνεται μνεία ότι το 1994 με πληθυσμό 133.774 (απόγρ. 1991) και με πολύ λιγότερους επισκέπτες οι οργανικές θέσεις στην Α.Δ. Χανίων ανερχόταν στις 498 ενώ οι υπάρχουσες καλυμμένες ήταν 441, ενώ στην απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Π.Ε. Χανίων ανέρχεται στους 156.220. Παρόλη αυτά όμως τη διαπιστούμενη αύξηση του πληθυσμού παρατηρείται σημαντική μείωση των υπηρετούντων στην Α.Δ. Χανίων, ο στόλος των οχημάτων είναι σχεδόν ακινητοποιημένος, με κάθε Αστυνομικό Τμήμα να διαθέτει ένα ή δυο περιπολικά τα οποία συντηρούν οι συνάδελφοι, πολλά αλεξίσφαιρα ληγμένα ενώ σε έλλειψη βρίσκονται τα αναλώσιμα είδη (χαρτί, γραφίτης κ.λ.π.).

Τα ανωτέρω προβλήματα, επιδεινώθηκαν περαιτέρω με την μετακίνηση προσωπικού από μάχιμες υπηρεσίες, για την ενίσχυση του Α.Τ. Αερολιμένα Χανίων με 6 αστυνομικούς και του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας με άλλους 6 αστυνομικούς εν όψει τουριστικής περιόδου, με περαιτέρω αποδυνάμωση των περιφερειακών Υπηρεσιών, Τμήματος Τροχαίας και Αστυνομικού Τμήματος Χανίων.

Τονίζεται ότι, λόγω της παρουσίας 2 τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων στην Super League και στη Football League (ήτοι του ΠΛΑΤΑΝΙΑ και του ΑΟΧ αντίστοιχα) αλλά και της λειτουργίας του νέου καταστήματος κράτησης στα Χανιά, ήτοι του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Κρήτη Ι στο οποίο ήδη κρατούνται ήδη 300 κρατούμενοι, με μόνο λειτουργούσες τις 2 από τις 5 πτέρυγες, ενώ αναμένεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί με την ολοκληρωτική λειτουργία του Γενικού Καταστήματος Κράτησης, απασχολείται μεγάλος αριθμός συναδέλφων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διάθεση περιπολικού από τα αστυνομικά τμήματα σε πιθανά περιστατικά, αλλά και όταν αυτό πραγματοποιείται να επανδρώνεται με ένα (1) μόνο άτομο.

Επισημαίνεται ότι, το τελευταίο διάστημα λόγω της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών, της μετακίνησης των ανακριτικών υπαλλήλων σε ειδικές υπηρεσίες που δεν εκτελούν ανακριτικά καθήκοντα, αλλά και των αυξημένων Υπηρεσιακών αναγκών, καθίσταται αδύνατη η ανταπόκρισή μας στο σύνολο των περιστατικών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους Πολίτες και δυσμενή σχόλια για την Υπηρεσία.

Ως συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζουμε την αγωνία των συναδέλφων μας, τονίζοντας ότι η αντοχή και το φιλότιμο, του αστυνομικού προσωπικού εξαντλούνται, διότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες ο αστυνομικός αναγκάζεται να εργάζονται πέραν της εφαρμογής του Π.Δ. 394/2001 «Χρόνος εργασίας προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας» και του Π.Δ. 45/2008 «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας», όπως κατ’ επανάληψη έχουμε γνωρίσει με έγγραφα μας αλλά και με επισκέψεις μας στην Φυσική Ηγεσία.

Είναι άξιο απορίας για ποιο λόγο το κύτταρο της Αστυνομίας που είναι το Αστυνομικό Τμήμα, στο οποίο απευθύνεται καθημερινά ο πολίτης για οποιοδήποτε θέμα, να απαξιώνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από την Ηγεσία. Μήπως κάποιοι επιθυμούν ο πολίτης να έχει τον αστυνομικό μόνο απέναντι και καθόλου δίπλα του;
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγνώμη από την τοπική κοινωνία, όχι γιατί ευθυνόμαστε, αλλά γιατί αυτό δεν το πράττουν οι πραγματικοί υπαίτιοι, καθώς επίσης και για τις ελλειπείς υπηρεσίες που αναγκαζόμαστε να προσφέρουμε.
Σε περίπτωση που η Ηγεσία αγνοήσει για ακόμα μια φορά τις επισημάνσεις - προτάσεις μας, ο όγκος των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε θα γίνει «Γολγοθάς» χωρίς την παραμικρή υπαιτιότητα και ευθύνη μας.
Ως εκ τούτου καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση - αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών μας, όπως έχουμε ήδη προτείνει ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε λειτουργικές Υπηρεσίες που θα παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες, αλλά και θα θωρακίσουν τον συνάδελφο από παντοειδής κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά. Θεωρούμε ότι η Κρήτη ενδείκνυται ώστε να ξεκινήσει από εδώ πιλοτικά η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις για ανάδειξη τυχών προβλημάτων κατά την εφαρμογή της. Επιβάλλεται στην διαδικασία αυτή να ενταχθούν ΟΛΕΣ οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Κρήτης.
Προσβλέπουμε στις άμεσες παρεμβάσεις σας για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
ΖΕΡΒΟΣ Ιωάννης
Ο Γενικός Γραμματέας
ΚΙΑΓΙΑΔΑΚΗΣ Γεώργιος"

(φωτο απο παλαιότερη κινητοποίηση των αστυνομικών στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων)