Σε 75.000 ευρώ ετησίως ορίζεται το κόστος λειτουργίας του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης το οποίο ξεκινά την λειτουργία του στις 16 Σεπτεμβρίου 2011, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 29 το οποίο δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης Α 80 / 13-4-2011.

Σύμφωνα με το Π.Δ. τρείς είναι οι βασικοί παράμετροι που αναφέρονται ως λόγοι που νομιμοποιούν την ίδρυση του Εφετείου Αν.Κρήτης.

1) Η γνώμη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με αριθμό 23/2010.

2) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 20/2011

3) «Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 51.000 ευρώ περίπου, για το οικονομικό έτος 2011, η οποία θα αντιμετωπισθεί με πιστώσεις που είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Ειδ. Φορέα Φ 17.210/ΚΑΕ ομ.0200,0800 και 1000.

Για τα επόμενα πέντε (5) έτη, οι πιστώσεις που θα απαιτηθούν θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Ειδ. Φορέα 17−210/ΚΑΕ ομάδων 0200, 0800 και εκτιμώνται στο ποσό των 75.000 ευρώ ετησίως.»

Το θέμα των δαπανών – το ύψος των οποίων χαρακτηρίζεται ως «αστείο» – αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα της προσφυγής που θα καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του διατάγματος.

Επιπλέον και σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο αναμένεται να τονιστεί ότι η ίδρυση του νέου Εφετείου παραβιάζει τους όρους του μνημονίου καθώς δεν είναι δυνατόν από την μια η κυβέρνηση και η τρόικα να προωθούν την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και από την άλλη να ιδρύονται νέες δημόσιες υπηρεσίες.

Πάντως το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων , ενώ και στην Αθήνα , σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει συνάντηση των Χανιωτών βουλευτών προκειμένου να εκτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των φορέων των Χανίων – που είχαν συναντηθεί και με την Γενική Γραμματέα του Πρωθυπουργικού γραφείου, κάνουν λόγο για «εξαπάτηση» , καθώς τους είχε δοθεί η υπόσχεση πως δεν πρόκειται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα πριν τους δοθεί απάντηση στα επιχειρήματα κατά της ίδρυσης νέου Εφετείου.

Από την άλλη πλευρά, στο Ηράκλειο, εκτός – φυσικά – της πλήρους ικανοποίησης για την υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος για το οποίο οι δικηγόροι του Ηρακλείου είχαν δώσει πολύχρονους αγώνες, έχουν πλέον ξεκινήσει οι διαδικασίες εξασφάλισης του χώρου στον οποίο θα στεγαστεί το Εφετείο Αν.Κρήτης.

Το κτίριο στην πλατεία Δασκαλογιάννη, το οποίο παραχωρεί ο δήμος Ηρακλείου, φαίνεται πως παρουσιάζει αρκετά προβλήματα με την διαμόρφωση των χώρων του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται και άλλες λύσεις καθώς η ανέγερση του νέου Δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου που έχει δρομολογηθεί με την διαδικασία των ΣΔΙΤ έχει αρκετό μέλλον μπροστά της.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ΦΕΚ με τα ΠΔ ίδρυσης τεσσάρων νέων Εφετείων στην χώρα

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook