Το αίτημα της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου εξετάζει σήμερα η Βουλή, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η ακύρωση των προεδρικών εκλογών της 7ης Απριλίου και η προκήρυξη νέας ψηφοφορίας για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Η αντιπολίτευση πρότεινε στη Βουλή να κηρύξει άκυρες τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, καταγγέλλοντας παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του Μαυροβουνίου, καθώς και των γενικών κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Στην πρόταση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Ράνκο Κριβοκάπιτς πρέπει να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι, με βάση τα τελικά αποτελέσματα, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), Φίλιο Βουγιάνοβιτς νίκησε στις εκλογές με ποσοστό 51,21% και ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Δημοκρατικό Μέτωπο» συγκέντρωσε ποσοστό 48,79%.

Το επιτελείο του Μίοντραγκ Λέκιτς γνωστοποίησε ότι δεν αναγνωρίζει τα εκλογικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς ορκίστηκε πρόεδρος του Μαυροβουνίου στις 20 Μαΐου, σε επίσημη τελετή στο Τσέτινιε και άρχισε τη νέα πενταετή προεδρική θητεία του.

Από την τελετή ορκωμοσίας απουσίαζε σύσσωμη η αντιπολίτευση και μέρος των βουλευτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του μικρότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της υποψηφιότητας του κ. Βουγιάνοβιτς.

Ταυτόχρονα, ομάδες πολιτών πραγματοποίησαν την «Πορεία κατά της μαφίας», πορεία διαμαρτυρίας από την Ποντγκόριτσα έως την ιστορική πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, το Τσέτινιε.

Η Βουλή του Μαυροβουνίου θα αποφασίσει επίσης και για την πρόταση της αντιπολίτευσης να ξεκινήσει κοινοβουλευτική έρευνα και να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο «Snimak», που αφορά αφορά ηχογραφημένα αποσπάσματα από συνεδρίαση στελεχών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS) που συζητούν για τη χρήση κρατικών πόρων για κομματικούς σκοπούς και για προσλήψεις ατόμων με βάση την κομματική τους ταυτότητα, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από ΜΜΕ.


newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook