Αισιόδοξος ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σημείωσε μάλιστα ότι ήδη υπάρχουν σημάδια αλλαγής του κλίματος στην οικονομία.

Από την αρχή της τοποθέτησής του, πάντως, ξεκαθάρισε ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Είπε ακόμα ότι σέβεται τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και συνεχάρη την κυβέρνηση και τον λαό για την επιμονή τους στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτα».

Σχετικά με τις διαφορετικές εκτιμήσεις που διατυπώνει ο ΟΟΣΑ (ύφεση 1,2% το 2014), ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως ο ίδιος έχει υπόψη του τις προβλέψεις της Κομισιόν, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα επαληθευθούν.

Για το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί -εφόσον παραστεί ανάγκη- τον Απρίλιο του 2014, υπό τις προϋποθέσεις της ύπαρξης πρωτογενών πλεονασμάτων και τήρησης των μεταρρυθμίσεων.

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό που φαίνεται να υπάρχει για το 2015 και 2016, ο κ. Ντάισελμπλουμ αρκέστηκε να δηλώσει: «δουλεύουμε στη βάση των προγραμμάτων που λήγουν το 2014 και περαιτέρω μέτρα μπορεί να ληφθούν για όλες τις χώρες σε διαρθρωτική και δημοσιονομική βάση».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τράπεζες, υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα είναι κρίσιμη διαδικασία για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Στην ΕΕ διεξάγεται η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον οι προβληματικές τράπεζες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο» τόνισε.

Πάντως, σε ερώτηση για το αν η απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στις 20 Ιουνίου για το μηχανισμό άμεσης ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό θα έχει «αναδρομική ισχύ», απάντησε: «η αναδρομική χρήση του μέτρου είναι ευαίσθητο ζήτημα. Η συζήτηση δεν έχει οριστικοποιηθεί.»


in.gr