Την Κυριακή 26 Μαΐου και ώρα 09:00 το πρωί, στην Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας Κινίου ,ο Σύλλογος Κρητών Σύρου, με μια ξεχωριστή εκδήλωση, άψογα οργανωμένη από τα μέλη του ΔΣ, τίμησε την 72η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Ο εορτασμός της επετείου έχει γίνει θεσμός και τελείται τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο γραφικό μοναστήρι, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα μέλη του Συλλόγου, αλλά και σε φίλους των Κρητών της Σύρου, να λάβουν μέρος στον εορτασμό και να βιώσουν μια σπουδαία σελίδα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας και της Κρήτης ειδικότερα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εψάλη Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και έγινε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών της ιστορικής μάχης. Ακολούθησε συγκινητική ομιλία από τον εκπαιδευτικό και μέλος του συλλόγου Καπετανάκη Ιωάννη, για την ηρωική αντίσταση των Κρητικών εναντίον των Γερμανών κατακτητών.

Όπως τόνισε ο ομιλητής: « Η μάχη της Κρήτης υπήρξε καθοριστική για τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, γιατί χάρη στην ηρωική αντίσταση των Ελλήνων, των Βρετανών και των ένοπλων και άοπλων Κρητικών, ο Χίτλερ καθυστέρησε έξι εβδομάδων την υλοποίηση του σχεδίου «Μπαρμπαρόσα» που αφορούσε στην εισβολή και κατάληψη της Σοβ. Ένωσης, από το Γ΄ Ράιχ».

\"Φωτό\"\"Φωτό\"

Επίσης υποστήριξε ότι: « Ο ηθικός και κύριος νικητής της παράδοξης, παράλογης, τιτάνιας και ένδοξης αυτής μάχης υπήρξε αναμφισβήτητα, ο κρητικός λαός, ο οποίος για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι δεν ξέρει άλλο τρόπο ζωής από το να ζει ελεύθερος».

Στη συνέχεια, στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους καφές με συνοδεία αρτοπαρασκευασμάτων, φτιαγμένα από μέλη του Συλλόγου και η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς κρητικούς μεζέδες (γαμοπίλαφο, μακαρόνια και γίδα βραστή) με συνοδεία ρακής και κρασιού, προκαλώντας τα ευμενή σχόλια όλων των συμμετεχόντων.
Τα μέλη του Συλλόγου ανανέωσαν το ραντεβού τους σε κάποια μελλοντική εκδήλωση του Συλλόγου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook