Την πεποίθησή του ότι η ευρωζώνη ξεπέρασε την δυσκολότερη φάση της οικονομικής κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, κατά την συνάντησή του στην Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

«Η μείωση του σπρεντ αποδεικνύει ότι η απειλή που αφορούσε την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης ξεπεράστηκε και ότι η εμπιστοσύνη των αγορών επιστρέφει», δήλωσε ο Ρομπάι -χρησιμοποιώντας τον γνωστό τεχνικό όρο που αναφέρεται στην διαφορά του επιτοκίου των ιταλικών δεκαετών κρατικών ομολόγων από τα γερμανικά δεκαετή κρατικά ομόλογα αναφοράς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως η ΕΕ «βρίσκεται σε μια ενδιάμεση φάση, κατά την οποία πρέπει να συνεχίσει να καταβάλει συνεχείς προσπάθειες, τηρώντας την πορεία που συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, με σημείο αναφοράς την χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Ο Ρομπάι τόνισε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει στο να αυξηθεί η παροχή πιστώσεων στις επιχειρήσεις των χωρών μελών της Ένωσης».

«Ευχαρίστησα τον βαν Ρομπάι για το ότι έκανε δεκτή την ιταλική πρόταση να αφιερωθεί κατά κύριο λόγο η επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδος, στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων», είπε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης «η Ιταλία θα παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο κατά της ανεργίας των νέων, πριν από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ώστε «να ενισχυθεί ακόμη δυναμικότερα και η Σύνοδος, στην πορεία της προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση».

«Θα συνεχίσουμε να κινούμεθα εντός των ορίων της δημοσιονομικής εξυγίανσης», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας του από την διαδικασία επιτήρησης για υπερβολικό έλλειμμα.


in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ