Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αποφάσισε την Παρασκευή να διατηρήσει στο τρέχον επίπεδο την ημερήσια παραγωγή αργού, στα 30 εκατομμύρια βαρέλια, κατά την σύνοδο των αρμοδίων υπουργών στη Βιέννη σήμερα, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να εγγυηθεί τη σταθερότητα της τιμής του προϊόντος για άμεση παράδοση, παρά το ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στο εγγύς μέλλον θα αποδυναμώνεται η διεθνής ζήτηση του προϊόντος.

Ο δωδεκαμελής Οργανισμός σημείωσε ότι η σταθερότητα των τιμών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα είναι "μια ένδειξη επάρκειας προσφοράς", αν και υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στις δυτικές χώρες και μείωσης της ζήτησης σε άλλες περιοχές. Στη σημερινή 163η υπουργική σύνοδο, επαναβεβαιώθηκε το πλαφόν που τελεί σε ισχύ από τα τέλη του 2011.

"Συμφωνήσαμε όλοι να διατηρήσουμε το τρέχον ανώτατο επίπεδο ημερήσιας παραγωγής", δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην τελική ανακοίνωσή του.

Στην τελική ανακοίνωση τονίστηκε ότι θα παρακολουθείται στενά η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και η εξέλιξη της κινεζικής οικονομίας, που εσχάτως ασθμαίνει. Στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αντιστοιχεί το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.


skai.gr από ΑΜΠΕ