Τη διαβεβαίωση ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και ο ίδιος προσωπικά θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη με στόχο την αύξηση των θέσεων εργασίας και κατ' επέκταση τη στήριξη της νέας γενιάς έδωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

“Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πληρώσουν οι νέοι τα λάθη του παρελθόντος” τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και το Παρατηρητήριο για την Κρίση του Ελληνικού Ίδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Αναφέρθηκε μάλιστα στα 6 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα ανά την Ε.Ε. για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, τα οποία όπως είπε “δεν είναι αρκετά, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τρόπο αποδοτικό”, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και την ταχύτερη προώθηση των αλλαγών για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Στη συνέχεια εστίασε στη στρατηγική του Eurogroup, η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

- Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με έναν λογικό τρόπο που θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά.

- Αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και προώθηση της τραπεζικής ένωσης.

-Προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ώθηση της ανάπτυξης.

Έχοντας αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες, αναφέρθηκε τέλος στις θετικές ενδείξεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ειδικότερα, απαρίθμησε τις τρεις βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα, οι οποίες είναι:

Η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροχρόνια.

Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και φυσικούς πόρους, που θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστική παγκοσμίως.

imerisia.gr/Κατερίνα Κοσμά