Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που βρίσκεται στο Μαράθι, στις νότιες ακτές του Ακρωτηρίου, στον κόλπο της Σούδας, αποτελεί μια από τις βασικές δομές του ΝΑΤΟ με τις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα στην «συμμαχία».

Μια δομή ο ρόλος της οποίας φαίνεται πως αναβαθμίζεται διαρκώς ως το βασικό κέντρο εκπαίδευσης σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας τους στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, προς υποστήριξη αντίστοιχων Ναυτικής Αποτροπής.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι την τελευταία εβδομάδα καθημερινές ήταν οι επισκέψεις ανώτατων και ανώτερων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ.

Την Δευτέρα 27 Μαΐου επισκέφθηκαν το ΚΕΝΑΠ, ο παραδίδων Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG 1, Αντιναύαρχος Γκέοργκ βον Μάλτζαν (Georg W von Maltzan) του Π.Ν. της Γερμανίας και ο παραλαμβάνων Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG 1, Αρχιπλοίαρχος Χένινγκ Άμουντσεν (Henning Amundsen) του Π.Ν. της Νορβηγίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν για την αποστολή, το έργο και τις δραστηριότητες του Κέντρο

\"\"

Την Τρίτη 28 Μαΐου επισκέφθηκε το ΚΕΝΑΠ, ο Ακόλουθος Άμυνας της Γερμανίας στην Ελλάδα, Συνταγματάρχης Νόρμπερτ Ντρέσκε (Norbert Dreshke) του Σ.Ξ. της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε για την αποστολή, το έργο και τις δραστηριότητες του Κέντρου ενώ παρακολούθησε και την εκπαίδευση που παρέχεται την τρέχουσα περίοδο

Από 29 έως 30 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, το Συντονιστικό Συμβούλιο του ΚΕΝΑΠ για το 2013 (ΝΜΙΟΤ C CoordinatingBoard – NCB), υπό την προεδρία του ΓΕΝ

\"\"
.
Σκοπός του εν λόγω συμβουλίου είναι :
α.Ο συντονισμός και η παροχή οδηγιών – συμβουλών επάνω στο Πρόγραμμα Εργασιών για τον επόμενο κύκλο Προγράμματος Εργασιών.
β. Ο συντονισμός και η παροχή οδηγιών – συμβουλών στα θέματα μακράς διάρκειας που αφορούν στην αποστολή του ΚΕΝΑΠ.
γ. Η αναθεώρηση της διδακτέας ύλης προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα διδάγματα που αντλήθηκαν, νέα δόγματα και γενικές ιδέες – σκέψεις, καθώς και σχετικές από ACT και ΝΑΤΟ περαιτέρω οδηγίες.
δ. Η παροχή οδηγιών – συμβουλών σε άλλα θέματα που αφορούν την αποστολή στo ΚΕΝΑΠ.

\"\"

Την Παρασκευή 31 Μαΐου επισκέφθηκε το ΚΕΝΑΠ, ο Υποδιοικητής της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, Αντιναύαρχος Κρίστιαν Κανοβά (Christian Canova) του Π.Ν. της Γαλλίας, συνοδευόμενος από τον επιτελή του, Αντιπλοίαρχο Τζερόμ Γκριβελέ (Jerome Grivelet) του Π.Ν. της Γαλλίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν για την αποστολή, το έργο και τις δραστηριότητες του Κέντρου

Το ΚΕΝΑΠ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, εκπληρώνει τους ακόλουθους ρόλους:

\"\"
• Βελτιώνει την εξειδίκευση των ναυτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΜΙΟ. • Προάγει δεξιότητες, δια-λειτουργικότητα και συνεργασία μεταξύ των ναυτικών μονάδων.
• Παρέχει υποστήριξη στον SACT στην ανάπτυξη των δογμάτων ΜΙΟ, κατευθυντηρίων διαταγών και εγχειριδίων, καθώς και των δραστηριοτήτων ερεύνης, πειραματισμού, μοντελοποιήσεως και προσομοιώσεως, στο πλαίσιο ΜΙΟ.
Το ΚΕΝΑΠ διοικείται από Έλληνα Αρχιπλοίαρχο, ενώ η θέση του Υποδιοικητού καλύπτεται από Πλοίαρχο κράτους-μέλους της Συμμαχίας. 

Δείτε εδώ αναλυτική παρουσίαση του ΚΕΝΑΠ

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook