Την επιτάχυνση της έκδοσης των διαδικασιών για την έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών πράξεων και την πρακτική εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων, και κυρίως της εγκατάστασης συστημάτων εισορών – εκροών, σε όλα τα στάδια διακίνησης προκειμένου, όπως αναφέρει, να μπορέσει η ελληνική υκβέρνηση να διεκδικήσει από την τρόικα μείωση των φόρων στα καύσιμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ έχει ως εξής:

«Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων επιβάλλει έστω και τώρα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών πράξεων και την πρακτική εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Το μοναδικό μέτρο που εφαρμόστηκε άμεσα, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, ήταν η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης που πράγματι περιόρισε σε ένα βαθμό το λαθρεμπόριο αλλά με δυσανάλογο κόστος για τους καταναλωτές, τον κλάδο των πρατηριούχων, το περιβάλλον και με απώλεια δημοσίων εσόδων άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς αυτές τις παρενέργειες αν τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών, για τα οποία παλεύει ο κλάδος εδώ και χρόνια, είχαν εγκατασταθεί έγκαιρα, σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς καυσίμων, και όχι τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Αν δε, είχαν εισακουστεί οι προτάσεις για απογραφή – καταγραφή των δεξαμενών, η διακίνηση των καυσίμων θα γινόταν σε κλειστό κύκλωμα και δεν θα παρέμεναν ανοιχτά παράθυρα για παράνομη διακίνηση καυσίμων.

Να καταγραφεί για άλλη μια φορά, ότι η εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων για την πάταξη της λαθρεμπορίας κ.λ.π., ήταν ιδέα και πρόταση του κλάδου των πρατηριούχων από το 2002, η οποία αρχικά αμφισβητήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία και τώρα προσπαθούν να επιβάλλουν την εγκατάσταση των συστημάτων, μετά από παλινωδίες και μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω μνημονιακών απαιτήσεων από την ΤΡΟΙΚΑ.

Επισημαίνουμε ότι με τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών θα αντιμετωπισθεί και το ζήτημα της καταδολίευσης των αντλιών, το οποίο επίσης ανέδειξε η ΠΟΠΕΚ στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης της αγοράς και πάταξης του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Καλούμε την κυβέρνηση να μη χάσει άλλο χρόνο και να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή των μέτρων πάταξης του λαθρεμπορίου σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις από την τρόικα τη μείωση των φόρων στα καύσιμα προς όφελος των καταναλωτών και των δημοσίων εσόδων από την εκτεταμένη δασμοφοροδιαφυγή.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook