Πρόσφατα οι παίκτες του Α.Ο. Χανιά απέκτησαν ένα επιπλέον κίνητρο για να… κυνηγήσουν την άνοδο στη Football League. Ο Ελληνοαμερικάνος Μάρκος Ρεϊζάκης έταξε σε κάποια παιχνίδια πριμ στους ποδοσφαιριστές της χανιώτικης ομάδας, στηρίζοντας τους και οικονομικά και ψυχολογικά.
Ο ίδιος παλιότερα έδινε πριμ και σε ποδοσφαιριστές του Πλατανιά. Το Flashnews.gr συνάντησε τον κ. Ρεϊζάκη, που εκμυστηρεύτηκε τους λόγους για τους οποίους προσφέρθηκε να βοηθήσει σε ένα κομβικό σημείο τον Α.Ο. Χανιά.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Λευτέρη Αντωνακάκη μιλάει για την καταγωγή του και καταθέτει τις απόψεις του για το χανιώτικο ποδόσφαιρο, κάνοντας και μια πρόβλεψη αναφορικά με την πορεία του Πλατανιά.

\"\"

Κύριε Ρεϊζάκη επειδή πολύς κόσμος δεν σας γνωρίζει, πείτε μας αρχικά δυο λόγια για εσάς:

«Λείπω στην Αμερική περίπου 48 χρόνια. Έφυγα από εδώ 17-18 χρονών και πήγα στην Αμερική. Εντάξει, τα πράγματα ήταν καλύτερα εκεί. Οι καταστάσεις καλύτερες σε σχέση με εδώ. Τακτοποιήθηκα οικονομικά. Δεν είμαι πάμπλουτος, αλλά έχω οικονομική ευχέρεια. Τα οικονομικά μου είναι σωστά. Κάνω μια κανονική, άνετη ζωή. Στο μυαλό μου δεν υπάρχει η μόνιμη επιστροφή στα Χανιά. Αλλά τον περισσότερο χρόνο μου μπορώ να τον αφιερώνω στα Χανιά. Όπως πέρσι που έμεινα 9 μήνες. Τούτο το χρόνο θα κάτσω 6 μήνες. Την τελευταία δεκαπενταετία κάθομαι περίπου 5-6 μήνες στα Χανιά. Η καταγωγή μου είναι από την Κίσσαμο. Είμαι Κισσαμίτης, αλλά μεγάλωσα στα Χανιά».

Η σχέση σας με το ποδόσφαιρο;

«Μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο μαζί με το σχολείο. Πήγαινα τακτικά στο γήπεδο. Τέσσερις φορές την εβδομάδα. Είτε να δω τους φίλους μου, είτε να παίξω ποδόσφαιρο, είτε να δω κάποιον αγώνα. Τότε υπήρχε η Ατλαντίδα, ο Τάλως, ο Κρητικός, ο Όμιλος, ο Αστέρας, η Ιωνία και τότε έγινε μια συγχώνευση λίγο πριν φύγω. Γινόταν διαφορετικές συγχωνεύσεις. Μια ο Τάλως με την Ατλαντίδα, μια ο Κρητικός με τον Όμιλο και αν θυμάμαι είχε γίνει συγχώνευση και δημιουργήθηκε και ο Α.Ο. Χανιά».

\"\"

Πως προέκυψε το ενδιαφέρον για τον ΑΟΧ;

«Έβλεπα από την Αμερική που βρισκόμουνα ότι τα Χανιά έχουν πρόβλημα. Οι ποδοσφαιριστές δεν πληρωνόντουσαν, οι προπονητές έμεναν πίσω και έβλεπα ότι γινόταν συνέχεια παράπονα. Σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να βοηθήσω λίγο από τις οικονομίες μου. Έτσι πήρα την απόφαση να βοηθήσω αποκλειστικά τους ποδοσφαιριστές. Στον πρώτο αγώνα (σ.σ. με Ρούβα) τους έταξα κάτι, στο δεύτερο (σ.σ. με Πανηλειακό) πήγα στο λεωφορείο τους μίλησα και τους είπα ότι είχαν τις δυνατότητες να κερδίσουν. Στο τελευταίο ματς (σ.σ. με Γλυφάδα) δεν έταξα πριμ. Ήμουν όμως στο γήπεδο».

Πως σας φάνηκε το παιχνίδι;

«Μου φάνηκαν λίγο κουρασμένα τα Χανιά. Η Γλυφάδα ήταν λίγο καλύτερη, αλλά τα Χανιά φανήκαν πιο τυχερά και κερδίσανε. Τώρα ο λόγος που τα Χανιά ήταν κουρασμένα τον ξέρουμε».

Ποιος είναι αυτός;

«Εγώ δεν νομίζω ότι οι αθλητές πρέπει να πηγαίνουν σε νυκτερινά κέντρα. Πρέπει να ασχολούνται με το άθλημά τους. Να προσηλώνονται. Πρέπει να γίνεται μια φυσική ζωή. Όχι να πηγαίνουν στα σπίτια 6 το πρωί και μετά να έχουν ταξίδι 12 ώρες (σ.σ. εννοεί τη νυκτερινή έξοδο μετά τη νίκη επί του Πανηλειακού σε κέντρο της Αθήνας). Φάνηκε στο παιχνίδι. Αρκετοί παίκτες φάνηκαν ταλαιπωρημένοι. Είχαν όρεξη να βοηθήσουν αλλά έδειχναν κουρασμένοι. Άμα δεν προσέχεις οι δυνάμεις σου σε εγκαταλείπουν. Ήταν κρίσιμος ο αγώνας και έπρεπε να μπουν όχι μόνο με όρεξη αλλά και με λίγο παραπάνω δύναμη, που δεν υπήρχε».

\"\"Τον κόσμο πως τον είδατε;

«Ο κόσμος είναι θαυμάσιος. Υπάρχουν ό,τι χρειάζεται ένα γήπεδο. Αυτοί που θα κάνουν αυτό που δεν πρέπει και αυτοί που θα κάνουν αυτό που πρέπει. Ο κόσμος των Χανίων ήταν εκεί. Τώρα αν ο κόσμος δείξει εμπιστοσύνη στην ομάδα θα πάει περισσότερος κόσμος στο γήπεδο. Πρέπει να τους δείξουμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη, σοβαρός αθλητισμός και θα δείτε ότι δεν θα είναι μόνο 2.000 χιλιάδες που ήταν με τη Γλυφάδα. Θα γίνεται ότι γίνεται και στον Πλατανιά. Οι άνθρωποι θα αγαπήσουν την ομάδα και θα την υποστηρίξουν και θα πάει πολύ καλά. Υπάρχει ο κόσμος στα Χανιά. Τα Χανιά χωράνε δυο ομάδες. Όπως είναι τώρα και με την Α’ και με τη Β’ Εθνική, αλλά και με τις ερασιτεχνικές ομάδες τα Χανιά είναι ποδοσφαιροπόλη. Έχουμε φιλάθλους για παραπάνω από μία ομάδα στα Χανιά».

Αν σας ζητηθεί να βοηθήσετε πιο ενεργά τον Α.Ο. Χανιά θα το κάνετε;

«Εγώ βρήκα τον ΑΟΧ σε μια στιγμή που χρειαζόταν λίγη βοήθεια. Έκανα αυτό που χρειάζεται. Όλα μου τα χρόνια βοηθάω με το δικό μου τρόπο. Τα 10-15 χρόνια που πηγαίνω. Και στον Πλατανιά και στον ΑΟΧ και στην Ιωνία. Όπου και να πάω θα βοηθήσω, με το να πάρω πάνω από ένα εισιτήριο. Αυτή είναι προς το παρόν η βοήθειά μου. Προσπαθώ να αγοράζω πάνω από ένα εισιτήριο, 10-15. Αυτό νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή βοήθεια. Αν βρεθούν 100 άτομα να κάνουν το ίδιο το ποδόσφαιρο θα βοηθηθεί πολύ. Εγώ νομίζω ότι μπορούν να βρεθούν και 1.000 να κάνουν αυτό το πράγμα. Υπάρχει ο κόσμος. Υπάρχουν τα μαγαζιά εδώ που πρέπει να βοηθήσουν. Όπου έχω ρωτήσει και έχω συζητήσει για το ποδόσφαιρο, όλοι έχουν διάθεση να βοηθήσουν και πολύ παραπάνω απ’ ό,τι νομίζουμε εμείς».

Εσείς δεν σκέφτεστε να βοηθήσετε περισσότερο δηλαδή του χρόνου;

«Θα βοηθήσω, όπως ο κάθε αγνός φίλαθλος. Δεν θέλω εγώ να διοικήσω. Απλώς θέλω να πηγαίνω στο γήπεδο και να βλέπω ωραίο ποδόσφαιρο. Να κάνουμε πλάκα, να δημιουργούμε μια ωραία ατμόσφαιρα και να πηγαίνουμε στα σπίτια μας ξεκούραστοι και χαρούμενοι. Δεν πειράζει.  Ας χάνουμε. Ας παίζουμε καλά και ας χάνουμε. Ας προσέχουμε τους αθλητές μας και ας χάνουμε. Αλλά να προσφέρουμε και κάτι στον κόσμο. Όπως κάνει ο Πλατανιάς. Και να χάσει και να κερδίσει προσφέρει κάτι στον κόσμο. Ο κόσμος μένει ικανοποιημένος. Έφερε οικογένειες στο γήπεδο ο Πλατανιάς. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα Χανιά. Να έχουμε οικογένειες στο γήπεδο».

Απ’ όσο γνωρίζω δίνατε πριμ παλιότερα και στους ποδοσφαιριστές του Πλατανιά.

«Ναι, έδινα γιατί έβλεπα ότι η ομάδα προχωράει κανονικά. Ο πρόεδρος και οι δυο αντιπρόεδροι, που θα τους ονομάσω triple crown, είναι θαυμάσιοι. Ενδιαφέρονται για την ομάδα. Δεν κάνουν υπερεντάσεις. Κάνουν αυτό που χρειάζεται και έχουν προσφέρει πολύ. Κι όχι μόνο αυτοί, αλλά όλα τα άτομα του συμβουλίου βλέπω ότι ενδιαφέρονται για την ομάδα. Και γι’ αυτό βοηθούσα μέχρι η ομάδα να γίνει αυτοσυντηρούμενη. Και μου το είπαν οι άνθρωποι. Η ομάδα τώρα πάει καλά, κύριε Ρεϊζάκη έλα στο γήπεδο. Δεν μου είπαν ότι δεν θέλουν άλλο τη βοήθειά μου. Μου έδωσαν να καταλάβω ότι η ομάδα είναι αυτοσυντηρούμενη. Θέλανε φιλάθλους. Και αυτό μου ζητήσανε. Να είμαι φίλαθλος. Όπως ζητάνε απ’ όλη την περιφέρεια. Αυτό πρέπει να κάνει όλη η Κρήτη. Να ακολουθήσει τον Πλατανιά. Τον τρόπο που δουλεύει ο Πλατανιάς. Αυτό τον τρόπο πρέπει να ακολουθήσει και ο ΑΟΧ και θα δεις πόσος κόσμος θα βρεθεί στο γήπεδο και θα ευχαριστηθεί και θα περνάει καλά».

Αγωνιστικά πως τον είδατε τον Πλατανιά;

«Αυτοί που ηγούνται στον Πλατανιά μπορεί να είναι χαμηλών τόνων, αλλά ετοιμάζονται για Ευρώπη! Και θα πάνε Ευρώπη! Μην τους ακούς που λένε ότι θέλουν  να διατηρηθούνε. Έχουν φιλοδοξίες για Ευρώπη και θα δεις ότι του χρόνου ο Πλατανιάς θα παίζει στην Ευρώπη! Μόνο να μην τους κουράσουμε. Πρέπει να τους ακολουθήσουμε και να μην τους κουράσουμε και θα δείτε ότι ο Πλατανιάς θα πάει Ευρώπη του χρόνου».

Ο ΑΟΧ μέχρι που μπορεί να φτάσει;

«Μέχρι εκεί που είναι και ο Πλατανιάς. Και ο ΑΟΧ μπορεί να φτάσει. Άνετα και πιο εύκολα από τον Πλατανιά. Γιατί ο Πλατανιάς έχει σπάσει ρεκόρ. 1.500 άτομα είναι στον Πλατανιά και έχουν ομάδα στη Super League. Εδώ είναι 50.000 κόσμος και δεν μπορούν να ανεβάσουν ομάδα στη Super League; Άνετα».

Όσον αφορά τον Κισσαμικό, που είναι ομάδα του τόπου σας, ανέβηκε πρόσφατα στη Γ’ Εθνική.

«Θα πηγαίνω να τον βλέπω. Έχει δυο πολύ καλά παιδιά στη διοίκηση (σ.σ. εννοεί τον πρόεδρο Αντώνη Ροκάκη και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Ξηρουχάκη) που ενδιαφέρονται πάρα πολύ. Είναι νέοι. Δεν είναι έμπειροι ποδοσφαιρικά, αλλά είναι ηθικοί. Θέλουν να προχωρήσει η ομάδα τους και θα την προχωρήσουν. Αλλά πρέπει και αυτά τα παιδιά να τα βοηθήσουμε. Να μην τα απελπίσουμε και ο Κισσαμικός θα φτάσει εκεί που του αξίζει. Αλλά πρέπει όλοι να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά. Εγώ θα πηγαίνω. Σε κάθε ευκαιρία που θα μου δίνεται θα παίρνω την οικογένειά μου και θα πηγαίνω να βλέπω τον Κισσαμικό, όπως πήγαινα και έβλεπα τον Εργοτέλη και όλες τις ομάδες που πηγαίνανε καλά. Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να πάω να τους βοηθήσω. Να παρουσιαστώ, όπως κάθε αγνός φίλαθλος».

\"\"Το χανιώτικο ποδόσφαιρο είναι σε ανοδική πορεία. Ο Πλατανιάς στην Α\’ Εθνική, ο ΑΟΧ στη Β\’, ο Κισσαμικός στη Γ\’ και ενδεχομένως και η Ιωνία 2000. Πριν λίγα χρόνια το περιμένατε ότι θα υπήρχε τέτοια εξέλιξη;

«Η Ιωνία αδικήθηκε. Έπρεπε να τα είχε καταφέρει ήδη να ανέβει. Αν προσπαθήσουν λίγο παραπάνω μπορούν να τα καταφέρουν. Θα σας πως κάτι που συνέβη με τον Πλατανιά. Τον καιρό που ήμουν εδώ πριν τρία χρόνια εγώ τους έλεγα ότι θα έχουν ομάδα στην Α’ Εθνική. Αυτοί μου έλεγαν ότι αν έχουν μια ομάδα μόνιμα στη Β’ Εθνική θα ήταν ευχαριστημένοι. Τους έλεγα «παιδιά θα πάτε Α’ Εθνική γιατί έχετε την ικανότητα να πάτε». Όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα ο Πλατανιάς είναι ένα από τα πιο ικανά σωματεία της Ελλάδος. Είναι τίμιο σωματείο».

Τι πρέπει να γίνει για να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο οι ομάδες των Χανίων;

«Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Όχι υπερβολές. Με το να παρουσιαζόμαστε στο γήπεδο. Να βοηθάμε την ομάδα, όχι δίνοντας χιλιάρικα και πεντακοσάρικα, αλλά σωστά. Να μπαίνουμε στο γήπεδο σαν καλοί φίλαθλοι. Να βγάλουμε το εισιτήριό μας, να ακολουθούμε την ομάδα. Δεν χρειαζόμαστε να μπει ένας να δώσει ένα μεγάλο ποσό. Όλοι οι φίλαθλοι μαζί.  Να βοηθήσουμε οικονομικά αλλά σωστά. Ο αθλητισμός ξεκινάει από τα εισιτήρια. Κόβεις εισιτήρια; Έχεις ομάδα. Εσύ μπορείς να κόψεις δύο εισιτήρια αντί για ένα; Αυτό είναι βοήθεια. Η εφορία να πληρώνεται, οι αθλητές να πληρώνονται και το χανιώτικο ποδόσφαιρο θα ανέβει εκεί που του αξίζει. Του αξίζει και παραπάνω απ’ όπου είναι αυτή τη στιγμή».

Μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις χανιώτικες ομάδες;

«Βεβαίως και μπορεί να υπάρξει. Αυτό είναι το σπουδαιότερο. Να συνεργαζόμαστε. Έχεις έναν ποδοσφαιριστή καλό; Θα τον δώσεις στην καλύτερη ομάδα. Έχεις ένα ποδοσφαιριστή που δεν σου κάνει; Θα τον δώσεις στην ομάδα που βρίσκεται πιο χαμηλά. Να αλλάζουμε ποδοσφαιριστές. Αφού υπάρχει οικονομική δυνατότητα, αφού υπάρχουν φίλαθλοι. Γιατί να μη γίνει αυτό;  Θα συνεργαζόμαστε όλοι. Έτσι θα προχωρήσει και το χανιώτικο ποδόσφαιρο. Τα Χανιά είναι μια πλούσια πόλη. Κανείς ποδοσφαιριστής δεν πρέπει να φεύγει από εδώ. Εμείς πρέπει να παίρνουμε ταλέντα και να τα προωθούμε. Όχι να φεύγουν έξω οι Χανιώτες ποδοσφαιριστές. Υπάρχει το οικονομικό. Πρέπει να τους κρατάμε τους αθλητές μας και προπάντων τους Χανιώτες».

Πάντως οι Χανιώτες ποδοσφαιριστές έχουν τώρα περισσότερες προοπτικές για να διακριθούν σε σχέση με το παρελθόν όπου \”χάθηκαν\” αρκετά ταλέντα.

«Έχουμε ένα ταλέντο και μας το παίρνουν για παράδειγμα στην Ολλανδία. Γιατί εμείς δεν πάμε στην Ολλανδία να πάρουμε αθλητές; Πιτσιρίκια. Να κάνουμε αυτό που κάνουν κι αυτοί. Γιατί εμείς; Δεν έχουμε το κλίμα;  Όλα τα έχουμε. Να προωθήσουμε τον αθλητισμό μας.  Εμείς να πηγαίνουμε στην Ευρώπη και να παίρνουμε ταλέντα. Όχι να μας τα αρπάζουν εμάς και να κάνουν τα εκατομμύρια. Δεν υπάρχει  άνθρωπος στον κόσμο που να μην θέλει να έρθει στα Χανιά. Τα Χανιά είναι ωραία πόλη. Πλούσια πόλη. Μπορούμε να κάνουμε φυτώρια. Θα φτιάξουμε γήπεδα και θα προωθήσουμε τον αθλητισμό. Μόνο έτσι. Θα μου πείτε ότι λέω πολλά λόγια; Όχι, αυτό μπορεί να γίνει, αν υπάρχουν τίμιοι άνθρωποι εδώ και θέλουν να δουλέψουν και θέλουν να προωθήσουν και τα παιδιά τους. Να μην έρχονται για παράδειγμα οι Ολλανδοί ή οι Εγγλέζοι να μας παίρνουν τα ταλέντα. Γιατί εμείς δεν έχουμε προπονητές; Δεν έχουμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο; Αν και έχουμε διώξει πολλούς από το ποδόσφαιρο. Γιατί; Θυμάμαι τα Χανιά έλαμπαν για παράδειγμα με τον Κοκκινιά. Γιατί δεν μας βοηθάει πια; Μπορεί να προπονήσει 5 παίκτες και να αναδείξει τέσσερις».

Κύριε Ρεϊζάκη φτάσαμε στο τέλος, κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

«Αδελφοποίηση όλα τα σωματεία των Χανίων. Να αλλάζουν ποδοσφαιριστές αναλόγως τις ανάγκες κάθε σωματείου. Να βοηθάνε και να… αλλάζουν και φιλάθλους. Σήμερα παίζει ο Πλατανιάς; Να πάμε στον Πλατανιά. Την άλλη εβδομάδα παίζει ο ΑΟΧ; Να πάμε στον ΑΟΧ. Οι ίδιοι φίλαθλοι. Οι άνθρωποι διψάνε για ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι απόλαυση, είναι ένα ωραίο πανηγύρι και θα πηγαίνουμε από τη μια ομάδα στην άλλη. Να βοηθάμε τους ποδοσφαιριστές να μην φεύγουν από τα Χανιά. Να φέρνουμε ποδοσφαιριστές στα Χανιά. Χανιώτες που παίζουν σε άλλες περιοχές. Να τους φέρουμε. Ή γενικότερα Κρητικούς. Να μην αφήνουμε τα ταλέντα μας να φεύγουνε. Εδώ να μένουνε. Γιατί έχουμε την οικονομική ανεξαρτησία και έχουμε τη δύναμη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook