Η επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εκτός σχεδίου, αλλά και των ακινήτων στα αστικά κέντρα, που ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με την υψηλή φορολόγηση, αναμένεται να είναι η απόρροια της απόφασης της τρικομματικής Επιτροπής να εξαιρεθούν απ΄τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων οι επαγγελματίες αγρότες.

Συγκεκριμένα, υπό το φόβο ενδεχόμενης μαζικής «εξέγερσης» των αγροτών, η Επιτροπή αποφάσισε- σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να μην υπολογιστεί στον Ενιαίο Φόρο, που θα ισχύσει από το 2014, η αγροτική γη των κατ\’ επάγγελμα αγροτών, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 14 εκατ. στρέμματα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για έσοδα 3,1 δισ. ευρώ το 2014 από τον Ενιαίο Φόρο αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επιβαρύνει περαιτέρω τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων 52,5 εκατ. στρεμμάτων, που είναι ήδη καταγεγραμμένα στη σχετική βάση του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν σε ικανοποιητικά έσοδα από πρόσθετους φόρους σε ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και εκτός σχεδίου εκτάσεων, αδήλωτων ακινήτων που θα εντοπιστούν από τις νέες φορολογικές δηλώσεις και διασταυρώσεις καθώς και ακινήτων που οι πραγματικές εκτάσεις τους είναι μικρότερες από αυτές που έχουν δηλωθεί στην εφορία.

Ωστόσο, το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, διαπιστώνεται αδυναμία στον εντοπισμό των αδήλωτων ακινήτων ή ακόμη και των αυθαίρετων, έχει προκαλέσει εκ νέου ανησυχία στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων, που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλες απώλειες στα εισοδήματα τους από την υψηλή φορολόγηση και την καθίζηση στην αγορά ακινήτων.

«Μερική απαλλαγή των αγροτών σε ειλικρινή βάση»

«Αθλιότητα σε βάρος της ακίνητης περιουσίας» χαρακτηρίζει την απόφαση για απαλλαγή των κατ΄επάγγελμα αγροτών ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, ο οποίος μιλώντας στο newpost, υποστηρίζει πως η εν λόγω απόφαση θα επιφέρει νέο πλήγμα στην αγορά ακινήτων.

«Πρέπει να συζητηθεί η μερική απαλλαγή των αγροτών αλλά πάνω σε μια ειλικρινή βάση, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς, ο οποίος καταλογίζει «πολιτική σκοπιμότητα» στην απόφαση της Τρικομματικής Επιτροπής.
Ταυτόχρονα, με δηλώσεις του στο newpost, ο κ. Παραδιάς τάσσεται υπέρ της φοροελάφρυνσης των επαγγελματικών αγροτών, και όχι, όπως υποστηρίζει, όσων κρύβονται πίσω από την ιδιότητα του αγρότη για να φοροδιαφεύγουν.
«Καμία φορολόγηση σε ακίνητα που δεν επιφέρουν εισόδημα»

Την άποψη πως «δεν πρέπει να φορολογούνται τα ακίνητα που δεν επιφέρουν κανένα εισόδημα» εκφράζει από την πλευρά του, μιλώντας στο newpost, o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών, Γιάννης Ρεβύθης.

Ο κ. Ρεβύθης προτείνει να «μειωθούν στο μισό τα προσδοκώμενα έσοδα από τον φόρο ακινήτων ώστε να ελαφρυνθούν όσοι έχουν ήδη πληγεί από τους υπέρμετρους φόρους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρεβύθης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή «υπάρχει μεγάλη ύφεση, κυρίως στα ακριβά ακίνητα», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για μελλοντικές επενδύσεις στα ακίνητα από ξένους αγοραστές.
«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εξοχικές κατοικίες, κυρίως από Ρώσους και Ιταλούς», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως η αγορά αναμένεται να ευνοηθεί από την κυβερνητική απόφαση να δώσει άδειες παραμονής σε κατοίκους χωρών εκτός της Ε.Ε που θα αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας.

« Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που περιμένουμε να γίνουν σε τουριστικές περιοχές αποτελούν ελπιδοφόρα μηνύματα» καταλήγει ο κ. Ρεβύθης.
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2013 Θέματα και Λύσεις

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook