Εικόνες που θυμίζουν περισσότερο βομβαρδισμένο τοπίο αποκαλύφθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας στην Τουρκία μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στην πλατεία Ταξίμ, της Κωνσταντινούπολης.

Νέες κινητοποιήσεις αναμένονται σήμερα καθώς γίνονται καλέσματα μέσω των social media.

Δεκάδες τραυματίες και σχεδόν 940 συλλήψεις είναι ο επίσημος απολογισμός των διήμερων διαδηλώσεων, φέρνοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμέτωπο με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002.

Χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν τη «ανακατάληψη» της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της νύχτας, όταν αποχώρησε η αστυνομία από την πλατεία, έπειτα από εντολή του τούρκου πρωθυπουργού.

Ιατρικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters κάνουν λόγο, πάντως, για 1.000 τραυματίες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Ιατρών, έξι άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους τουλάχιστον στον ένα τους οφθαλμό λόγω των χημικών αερίων.

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες - στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί.

Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για την διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου, προκάλεσε τις οργισμένες και μαζικές διαδηλώσεις.

zougla.gr