Ευθύνες στην αντιπολίτευση για την υποκίνηση των επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις επέρριψε σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρά το ότι έδωσε την εντολή στην αστυνομία να απομακρυνθεί αργά το Σάββατο αποκλιμακώνοντας κάπως την κατάσταση, εμφανίζεται ανυποχώρητος στην προοπτική να ολοκληρωθούν τα σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ταξίμ.

Οι διαδηλωτές δεν αντιδρούν «δεν είναι μόνο για αυτά τα 12 δέντρα που ξεριζώθηκαν» στο Γκέζι, κίνηση που έγινε η αφορμή για τις πρώτες διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα. Το θέμα «είναι ιδεολογικό», πρόσθεσε.

«Προφανώς», τόνισε, «δεν θα ζητήσω την άδεια για αυτό από τον αρχηγό του CHP [δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό κόμμα] ή από μερικούς πλιατσικολόγους». Οι διαδηλωτές, επέμεινε, «καίνε και καταστρέφουν καταστήματα: είναι αυτό δημοκρατία;»

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, ο Ερντογάν ήταν σαφής: «νομίζουμε το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης καλεί σε αντίσταση σε κάθε δρόμο και προκαλεί αυτές τις διαμαρτυρίες».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk εξαπέλυσε πυρά και κατά των κοινωνικών δικτύων, μιλώντας για τον «μπελά του Twitter» που είναι, κατ'αυτόν, ένας «χώρος διάδοσης ψευδών ειδήσεων».

Αλλά και για όσους τον αποκαλούν δικτάτορα –αυτό κάνει και μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών– ο Ερντογάν απάντησε ότι «φέραμε την Τουρκία σε μια νέα εποχή. Αν αποκαλούν έτσι έναν που είναι υπηρέτης του λαού, τότε δεν έχουν να πω τίποτα».

Σε άλλη περίσταση την Κυριακή συμπλήρωσε: «Δεν είμαι κύριος του λαού, η δικτατορία δεν τρέχει στο αίμα ή τον χαρακτήρα μου. Είμαι υπηρέτης του λαού».

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή του Ταξίμ θα χτιστεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τζαμί και εμπορικό κέντρο. Κατά τον Ερντογάν δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση να χτιστεί εμπορικό κέντρο: «ίσως φτιάξουμε ένα μουσείο της πόλης ή ένα χώρο που θα ενώνει πολλές δραστηριότητες», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης θα κατεδαφιστεί ένα μέρος του πολιτιστικού κέντρου Κεμάλ Ατατούρκ για να χτιστεί όπερα.

in.gr