Έτοιμοι για άλλη μία βραδιά συγκεντρώσεων και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων είναι οι τούρκοι, οι οποίοι δεν υποχωρούν απέναντι στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι τα σχέδια για τις αλλαγές στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ –που περιλαμβάνουν και το χτίσιμο τζαμιού– θα προχωρήσουν. Στην Άγκυρα και την Σμύρνη μεταφέρονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, εκτεταμένα επεισόδια στην Άγκυρα, πλήθη συρρέουν και πάλι στην Ταξίμ…

Το απόγευμα της Κυριακής πολλοί χιλιάδες διαδηλωτές κινήθηκαν προς το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα από την κεντρική πλατεία της πόλης. Κάποιοι έστησαν οδόφραγμα και πέταξαν μολότοφ προς την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Αρκετοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, ένας δε, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, φαίνεται να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Κατά το Associates Press οι αστυνομικοί εκτόξευαν δακρυγόνα κατευθείαν πάνω στους δημοσιογράφους.

Το απόγευμα άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος και στη Σμύρνη, όπου και εκεί καταγράφηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης από το πρωί η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη, από το μεσημέρι άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος.

Αρκετοί πήγαν σε πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται δίπλα σχεδόν στην πλατεία και πρόκειται να κατεδαφιστεί για να κτιστεί όπερα, όπως διαβεβαίωσε ο Ερντογάν. «Μην υποχωρείτε», γράφει πανώ που κρέμασαν στα κτίσμα.

Μέχρι και την Κυριακή, η τουρκική αστυνομία είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 1.750 προσαγωγές και συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, αν και οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Συνολικά, από τις 28 Μαΐου, έχουν γίνει σε όλη τη χώρα 235 διαδηλώσεις.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών έχουν τραυματιστεί 58 πολίτες και 115 αστυνομικοί.

Μια πολύ διαφορετική εικόνα δίνουν οι διαδηλωτές και ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μιλούν για τουλάχιστον δύο νεκρούς (ή τέσσερις κατά τους διαδηλωτές) και πάνω από χίλιους τραυματίες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook