Μόνο με το ξημέρωμα καταλιάγασαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με την καρδιά των επεισοδίων να χτυπά στην Κωνσταντινούπολη και την οργή να μένει αμείωτη σε Σμύρνη και Άγκυρα. Μάχες στο Μπεσικτάς με τις δυνάμεις ασφαλείας, μολότοφ έκαψαν μέρος των γραφείων του κόμματος του Ερντογάν στη Σμύρνη.

Κοινό αίτημα των διαδηλώσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα, η παραίτηση του Ερντογάν, ο οποίος όμως ρίχνει λάδι στη φωτιά χαρακτηρίζοντας «πλιατσικολόγους» τους διαδηλωτές που «υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Στην παρέμβασή του, και ο Λευκός Οίκος κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» την τουρκική αστυνομία. Αρκετά υψηλότερους τόνους χρησιμοποίησε η Διεθνή Αμνηστία, που μιλά για «επαίσχυντη βία» από την τουρκική αστυνομία.

Οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη και στις άλλες πόλεις δίνουν μία εικόνα χάους. Ο απεσταλμένος του CNN περιγράφει δυνάμεις της αστυνομίας που δεν φαίνεται να λειτουργούν βάσει οργανωμένου σχεδίου αλλά να επιτίθενται σπασμωδικά με δακρυγόνα (ακόμη και σε εστιατόρια, στα οποία έχουν διαφύγει διαδηλωτές).

Στη Σμύρνη, τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έπιασαν φωτιά μετά από μολότοφ εξαγριωμένων διαδηλτών.

Στην Κωνσταντινούπολη, ξηλωμένες στάσεις λεωφορείων, σπασμένα πεζοδρόμια και κατεστραμμένες πινακίδες συνθέτουν το πρωινό σκηνικό.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook