Στα 7,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες τον Απρίλιο, έναντι λίγο λιγότερο από 9 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκύπτει πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο σε 7,3 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 880 εκατ. ευρώ ή κατά 11%.

Επίσης, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στο ύψος των 278 εκατ. ευρώ, από 724 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012, σημειώνοντας μείωση κατά 446 εκατ. ευρώ ή κατά 62%.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Μαΐου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 80% των αιτημάτων των υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως τον μήνα Μάιο αυτές ανήλθαν στα 700 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Μαΐου, ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, το πρώτο πεντάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 10.300 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί περίπου το 70% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 50% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (567 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).

Ο κ Σταϊκούρας παραδέχθηκε πως προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται αφού πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς του Δημοσίου, αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων ώστε να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις με τις τελικές πληρωμές τις οποίες έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία. Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια συνεχίζεται εντεινόμενη. Στόχος παραμένει το κράτος, παράλληλα με την προσπάθεια να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και συνακόλουθα να ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook