Ξεκινά σήμερα σε στρατοδικείο του Φορτ Μιντ, στο Μέριλαντ, η δίκη του αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ που κατηγορείται για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στους διαχειριστές του Wikileaks.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δεχτεί έντονη κριτική εξαιτίας της μυστικότητας υπό την οποία θα διεξαχθεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο 25χρονος Μάνινγκ, πρώην αναλυτής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, κρατείται τρία χρόνια στην απομόνωση αναμένοντας την δίκη του.

Μεταξύ των προσώπων τα οποία στηρίζουν τον Μάνινγκ είναι ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, πρώην στελέχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα-- και συγκεκριμένα στους New York Times --μια απόρρητη έκθεση που αποδείκνυε πως πέντε πρόεδροι και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους έλεγαν ψέμματα στον αμερικανικό λαό για την κατάσταση στο Βιετνάμ κρύβοντας επιμελώς το γεγονός πως επρόκειτο για μια συνεχόμενη ήττα της χώρας.

Ο Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται για τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων εγγράφων στην αμερικανική ιστορία, έχει δηλώσει ένοχος για 10 από τις 22 κατηγορίες που αντιμετωπίζει, αλλά αντιμετωπίζει άλλες 21--η σοβαρότερη από τις οποίες είναι «συνεργασία με τον εχθρό».

Έχει παραδεχτεί ότι παρέδωσε στο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα.

Αν καταδικαστεί για τις σοβαρότερες από τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 154 ετών.

newpost.gr