Στην Κοινωνική Οικονομία αλλά και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις έγινε εκτενής αναφορά στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας με θέμα «ΤΟΠΣΑ Δήμου Ηρακλείου: Προοπτικές για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Η συμβολή των τοπικών φορέων», που διεξήχθη το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουνίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ωφελούμενοι του προγράμματος, 100 άνεργοι από το Δήμο Ηρακλείου, οι οποίοι μετά από συμβουλευτική και κατάρτιση θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Ορισμένοι απ’ αυτούς θα λάβουν στήριξη για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Με την έναρξη των εργασιών της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμούς ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Νότης Μαριάς, εκ μέρους της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Επί-δραση» η αντιδήμαρχος Ηρακλείου κα Δέσποινα Συγγελάκη και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Γιώργος Χατζηδάκης.

Η παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση Δήμου Ηρακλείου έγινε από την κυρία Χρύσα Στυλιανάκη (ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ), ενώ ο κ. Γιώργος Καραπιδάκης (Επιμελητήριο Ηρακλείου) αναφέρθηκε στους δυναμικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας που προσφέρονται για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και την απορρόφηση ανέργων.

Για την Κοινωνική Οικονομία και ειδικότερα το νέο νόμο για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και το ρόλο των κοινωνικών φορέων για την ανάπτυξή τους, μίλησε ο κ. Νίκος Τζανάκης (Αλληλεγγύη Κρήτης).

Στη συνέχεια η κυρία Μαρία Λουκαδάκη (Δήμος Ηρακλείου) ανέπτυξε το θέμα «Δράσεις επιχειρηματικότητας- παραδείγματα Κοιν.Σ.Επ. σε Ελλάδα και εξωτερικό», ενώ οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του κ. Βασίλη Καφετζάκη (ΚΟΙΣΠΕ Ηρακλείου) σχετικά με το πλαίσιο της επαγγελματικής αποκατάστασης των ψυχικά πασχόντων.

Συντονιστής ήταν ο κ. Μανόλης Πουλιανάκης από την Αλληλεγγύη Κρήτης.

Η κατάρτιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συμβουλευτική των ωφελούμενων και από αύριο, Τρίτη 4 Ιουνίου 2013, ξεκινά η κατάρτισή τους. Οι συμμετέχοντες θα καταρτιστούν στους τομείς: Στελέχη μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης (25 άτομα), Τυποποίηση και επεξεργασία τοπικών προϊόντων (25 άτομα), Κατάρτιση στελεχών κατ’ οίκον φροντίδας ατόμων που χρήζουν βοήθειας (25 άτομα), Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στην κοινωνική οικονομία (25 άτομα). Παράλληλα, προβλέπεται εξειδικευμένη επιμόρφωση για 60 από τα 100 άτομα στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο και στην Οργάνωση και Λειτουργία Επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης 7: «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» (ΤΟΠΣΑ) της κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 3: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.