Τα λάθη ως προς τη διαχείριση του τρίτου σε επισκεψιμότητα τουριστικού αξιοθέατου στην Κρήτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του flashnews (δείτε εδώ), επισημαίνει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη

Το Δικταίο Άντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1020μ. Θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το σπήλαιο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πλήθους Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του. Ευρήματα νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωϊκά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά αποδεικνύουν τη συνεχή χρήση του από τον άνθρωπο, κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης: «είναι χαρακτηριστική η «διαχείριση» του τουριστικού προϊόντος αναφορικά με τη λειτουργία του τρίτου πιο επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου της Κρήτης (μετά την Κνωσσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) που αποφέρει στα ταμεία του κράτους έσοδα από τα εισιτήρια που κόβουν οι χιλιάδες επισκέπτες».

Πιο συγκεκριμένα, «ενώ η ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού ενημερώνει τους επισκέπτες ότι ο χώρος είναι ανοικτός μέχρι τις 5.30 το απόγευμα ο χώρος κλείνει στις 2.30 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα ολόκληρες εκδρομές επισκεπτών να πέφτουν πάνω στο λουκέτο, αφού οι περισσότεροι προγραμματίζουν να βρίσκονται εκεί μεσημέρι, λόγω και της μεγάλης απόστασης μέχρι το Ψυχρό. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης φύλακα ώστε να παραμένει ανοικτό το σπήλαιο μέχρι το απόγευμα. Ο φύλακας θα τοποθετηθεί με 6μηνη σύμβαση από τον Ιούλιο μέχρι τον Γενάρη και όχι από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη, για να καλύψει ολόκληρη την τουριστική σεζόν και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για δέκατη χρονιά» υπογραμμίζει ο Βουλευτής.

Επιπροσθέτως, ενώ το σπήλαιο κλείνει στις 2.30 μ.μ , ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, αφήνει τους τουρίστες να σταθμεύουν τα οχήματα στο δημοτικό πάρκινγκ προκειμένου να εισπράττει το αντίτιμο και μετά ας διαπιστώνουν μόνοι τους πως το Σπήλαιο είναι κλειστό. Δηλαδή οι τουρίστες πληρώνουν τη στάθμευση για να επισκεφτούν τον χώρο, ενώ αυτός είναι κλειστός.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Αυγενάκης «τη στιγμή που υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση των τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας, αυτή η προβληματική διαχείριση δείχνει προχειρότητα και υποβαθμίζει την χώρα στα μάτια των επισκεπτών με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει για τη δυσφήμηση της Ελλάδας στο εξωτερικό» ενώ ζητά την οριστική αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων το συντομότερο, δεδομένου ότι η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες.

Επίσης, ο βουλευτής Λασιθίου Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Εμποροβιοτεχνικού Επαγγελματικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου με αρ.Πρωτ 12-14/5/2013 με την οποία, αφού επισημαίνει ότι το ωράριο λειτουργίας του πολύ σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου του Δικταίου Άντρου δεν εξυπηρετεί τους επισκέπτες με συνέπεια απώλεια εσόδων και για το κράτος και για την τοπική οικονομία και δυσφήμηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ζητά «την παράταση του ωραρίου μετά τις 14:30 δηλαδή τουλάχιστον μέχρι της 17:00.».

Η επιστολή του Εμποροβιοτεχνικού Επαγγελματικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου:

"Με λύπη διαπιστώνουμε , μετά από ενημέρωση που είχαμε από συναδέλφους – μέλη μας οι οποίοι ασχολούνται με το τουρισμό , ότι για άλλη μία χρονιά το Σπήλαιο Ψυχρού –Δικταίο Άντρο, ένας από τους πιο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους στη Κρήτη , πηγή εσόδων για το κράτος μας και το υπουργείο σας .

Ότι κλείνει στις 14:00 με 14:30 ώρα καθημερινά . Αποτέλεσμα να έρχονται τουρίστες για να το επισκεφτούν να ανεβαίνουν με τα πόδια περίπου ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά και μόλις φθάνουν να ενημερώνονται από τους υπαλλήλους ότι το Σπήλαιο έχει κλείσει λόγο ωραρίου .

Στη συνέχεια εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλους και δυσφήμισης από τους πιο θερμόαιμους επισκέπτες οι οποίοι έχουν δίκιο .

Αναγκάζονται στη συνέχεια να φεύγουν απογοητευμένοι και να δυσφημούν όταν πάνε στη χώρα τους το τόπο και τη χώρα μας .

 Χωρίς όμως εμείς – εσείς να λογαριάζουμε/ετε τη ζημιά που γίνεται σε οικονομικό επίπεδο για τη χώρα αλλά και για τη τοπική οικονομία :

1. Με τα εισιτήρια που χάνονται καθημερινά ,

2. Με το να φεύγουν δυσαρεστημένοι και να μην επισκέπτονται τα καταστήματα εστίασης και σουβενίρ στο Οροπέδιο Λασιθίου .

Στη συνέχεια όμως έρχεται το κράτος και μας λέει για συμμάζεμα μέσω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και μας επιβάλει κεφαλικούς φόρους – χαράτσια κλπ για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις , ενώ υπάρχει πηγή εσόδων την οποία αφήνουμε ανεκμετάλλευτη .

Παρακαλούμε επιτέλους να σοβαρευτεί αυτό το κράτος και να πράξει τα δέοντα για αυτό και τους πολίτες του .

Ζητάμε την παράταση του ωραρίου μετά τις 14:30 δηλαδή τουλάχιστον μέχρι της 17:00. Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας."