Ως το τέλος Μαΐου θα μπορούν να κατατίθενται τα επιχειρηματικά σχέδια για υπαγωγή στα κίνητρα που προβλέπει ο νέος επενδυτικός νόμος, εκτός από αιτήσεις για ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων που θα ξεκινήσουν στα μέσα Μαΐου και θα είναι «ανοικτές» όλο το χρόνο, καθώς χθες, προκηρύχθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος που αφορά στο πρώτο εξάμηνο 2011, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη Τύπου.

Τα κίνητρα του πρώτου εξαμήνου προβλέπουν 800 εκατ. ευρώ για οικονομικές ενισχύσεις και 2,2 δισ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές, ενώ τον Οκτώβριο θα προκηρυχθεί το δεύτερο εξάμηνο με 400 εκατ. ευρώ ενισχύσεις και 1,2 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις www.mindev.gov. gr και www. investingreece.gov.gr. Kατόπιν ο φάκελος πρέπει να κατατεθεί σε ειδικό κέντρο υποδοχής, το πρώτο από τα οποία θα λειτουργήσει τη Μεγάλη Πέμτπη στην Κοραή, στο κέντρο της Αθηνας. Δημιουργείται ένα ακόμα κέντρο επί της οδού Κατεχάκη και στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ σταδιακά θα λειτουργήσουν γραφεία στις πρωτεύουσες όλων των περιφερειών. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με συγκεκριμένες διαδικασίσες σε διάστημα έως 6 μήνες. Για την ενεργοποίηση του νέου νόμου, που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες, απαιτήθηκαν δύο Προεδρικά Διατάγματα και 8 υπουργικές αποφάσεις.

Τα είδη

Επενδύσεις, για τις οποίες τρέχουν οι προθεσμίες, αφορούν:

Γενική Επιχειρηματικότητα: Απευθύνεται σε κάθε επιχειρηματία και προβλέπει φοροαπαλλαγές κλιμακούμενες ως και 10 χρόνια, μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης. Συνολικά για όλα τα σχέδια που θα ενταχθούν, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Περιφερειακή Συνοχή: Αφορά επενδύσεις για τοπικές ανάγκες ή αξιοποίηση τοπικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, προβλέπει επιχορήγηση και επιδότηση leasing, ως και 70% ή 80% για τις νέες επιχειρήσεις, του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης. Συνολικά «δίνει» 500 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις και 200 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγές.
Τεχνολογική Ανάπτυξη: Kαινοτομία, τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και επιλεγμένες δραστηριότητες παροχής νερού/διαχείριση λυμάτων , ενημέρωση -επικοινωνία, επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες. Μπορούν να πάρουν όλα τα είδη των ενισχύσεων και ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 100 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 40 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές.
Ειδικά καθεστώτα

Από τα μέσα Μαΐου ενεργοποιούνται τα Ειδικά Καθεστώτα για τα οποία οι αιτήσεις θα μπορούν να κατατίθενται όλο το χρόνο:

«Νεανική Επιχειρηματικότητα» αφορά νέους από 20 ως 40 ετών και ενισχύει σχεδόν το σύνολο των δαπανών για 5 χρόνια και μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
Μεγάλες επενδύσεις, άνω των 50 εκατ. «παίρνουν» όλα τα είδη των ενισχύσεων, μεμονωμένα ή συνδυαστικά.

Ολοκληρωμένα Πολυετή Σχέδια, άνω των 2 εκατ. ευρώ «παίρνουν» φοροαπαλλαγές.

Σχέδια συνέργειας (clusters): κάθε είδος ενίσχυσης.

ΕΤΕΑΝ: Σύντομα ο διαγωνισμός για τις συνεργαζόμενες τράπεζες

Προκηρύσσεται εντός των ημερών ο διαγωνισμός για την επιλογή των τραπεζών που θα συνεργαστούν με το ΕΤΕΑΝ, το νέο Ταμείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω του οποίου θα διατεθούν στην αγορά χαμηλότοκα δάνεια, συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η διάρκεια των δανείων θα είναι μακροπρόθεσμη ως δέκα χρόνια με περίοδο χάριτος που μπορεί να φθάνει ως τα δύο χρόνια, ενώ το τελικό επιτόκιο για τον επιχειρηματία, το οποίο πάντως θα διαμορφωθεί από τις προσφορές των τραπεζών στο διαγωνισμό, εκτιμάται από τον υπουργό ότι θα κυμαίνεται γύρω στο 4% με τις σημερινές συνθήκες στην αγορά.Από το σύνολο των 1,2 δισ. ευρώ, το ΕΤΑΕΝ θα διαθέσει το ποσόν των 400 εκατ. και οι συνεργαζόμενες τράπεζες καλούνται να καταβάλουν το διπλάσιο, δηλαδή τα 800 εκατ. ευρώ.

Εξι ταμεία

Κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ θα δημιουργηθούν έξι Ταμεία Δανειοδότησης για ισάριθμες δράσεις που θα χρηματοδοτούν και οι οποίες αφορούν:

• Γενική Επιχειρηματικότητα, με δάνεια προς επιχειρήσεις ύψους 50.000 ως 800.000 ευρώ.
• Δράσεις Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Περιφερειακής Συνοχής, Ολοκληρωμένων πολυετών επιχειρηματικών σχεδίων και συνέργειας- δικτύωσης, με δάνεια από 50.000- 800.000 ευρώ.
• Επιχειρηματικότητα Νέων, με δάνεια από 30.000-300.000 ευρώ.
• Εξωστρέφεια με δάνεια από 50.000 ως 500.000 ευρώ.
• Θεματικός τουρισμός, αφαλάτωση, διαχείριση απορριμμάτων, πράσινες υποδομές, πράσινες εφαρμογές και ΑΠΕ, με δάνεια απο 50.000-500.000 ευρώ.
• Καινοτόμος Μεταποίηση, εφοδιαστική αλυσίδα και τρόφιμα-ποτά με δάνεια από 50.000 ως 500.000 ευρώ.

Τα προγράμματα, που θα δεσμεύουν συγκεκριμένους πόρους ανά περιφέρεια, αφορούν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες, δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση από προηγούμενα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΜΠΜΕ) και διαθέτουν άδεια λειτουργίας ή για τις υπό ίδρυση άδεια εγκατάστασης ή νόμιμη απαλλαγή.

Ηλεκτρονικά

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις www.mindev.gov. gr και www.investingreece.gov.gr. Kατόπιν ο φάκελος πρέπει να κατατεθεί σε ειδικό κέντρο υποδοχής, το πρώτο από τα οποία θα λειτουργήσει τη Μεγάλη Πέμπτη στην Κοραή, στο κέντρο της Αθηνας.

Δημιουργείται ένα ακόμα κέντρο επί της οδού Κατεχάκη και στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ σταδιακά θα λειτουργήσουν γραφεία στις πρωτεύουσες όλων των περιφερειών.
Για την ενεργοποίηση του νέου νόμου, που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες, απαιτήθηκαν δύο Προεδρικά Διατάγματα και 8 υπουργικές αποφάσεις.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook