Για την ενημέρωσή του κοινού, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ενημερώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένα απ’ τα νοσήματα που μεταδίδεται από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού το οποίο όμως δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, ενώ βαρύτητα η νόσος συνήθως παρουσιάζει σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία για την λοίμωξη. Τα μέτρα προφύλαξης επικεντρώνονται σε μέτρα μείωσης έκθεσης σε τσιμπήματα κουνουπιών.

Συνιστάται λοιπόν στους πολίτες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα κατωτέρω αναφερόμενα μέτρα αποφυγής ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο ώστε να αποφεύγονται εστίες συγκέντρωσης αυτών.

Τρόποι αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών

1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες)

2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ)

3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα),πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

4. Αντικουνουπικά πλέγματα-σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια

5. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περι-πτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.

6. Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορ-ροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνά-ζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους .

Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

7. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής )δυ-σχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

8. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια

9. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προ-σελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Επίσης από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας έγινε γνωστό ότι ο πρώτος κύκλος ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών που ξεκίνησε στις 27-4-2013 ολοκληρώθηκε στις 21-5-2013 σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου, ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος κύκλος ψεκασμών από τις 27-5-2013. Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται από ειδικά συνεργεία με σκοπό την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών στις μεγάλες εστίες στάσιμων νερών γύρω από τους οικισμούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook