Η αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων υδροδότησης που παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις νησιών του Αιγαίου ήταν στόχος της σημερινής σύσκεψης υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.

Προτεραιότητα δόθηκε σε 18 νησιά, τα οποία μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται με μεταφορά νερού από άλλες περιοχές της χώρας, ή εξαρτώνται από μονάδες παραγωγής νερού με προβλήματα λειτουργίας ή διαχείρισης.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Κ. Τριάντης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Μακρυωνίτης, εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Ανάπτυξης, Π.Ε.Κ.Α. και Εσωτερικών, της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ Νήσων, καθώς και οι αρμόδιοι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ολοκλήρωση ημιτελών έργων που αφορούν αφαλατώσεις και συνοδά έργα, επισκευές και συντήρηση του συνόλου του συστήματος υδροδότησης (μονάδες αφαλάτωσης – δίκτυα), ώστε τα έργα, ανεξαρτήτως φορέα χρηματοδότησης ή υλοποίησης, να καταστούν άμεσα λειτουργικά και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότησή τους, με την οικονομικότερη, ορθολογικότερη και πλέον βιώσιμη λύση. Στόχος είναι όλα τα έργα να λειτουργούν πλήρως από το 2014, επιτρέποντας την απεξάρτηση από τις δαπανηρές διαδικασίες μεταφοράς νερού και προς την κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης και επίσπευσης από πλευράς Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Στη σύσκεψη οι κ.κ. Δήμαρχοι παρουσίασαν τις ανάγκες των νησιών τους σε νερό, τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν και αναφέρθηκαν στην πρόοδο των έργων. Αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό, ο Υπουργός ζήτησε από τους Δημάρχους να οργανώσουν και να καταγράψουν συγκεκριμένα τις υφιστάμενες ανάγκες και τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, με τη συμβολή και της ΕΥΔΑΠ, με την οποία το Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίο έχει ήδη υπογράψει πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικών – συμβουλευτικών υπηρεσιών από την ΕΥΔΑΠ προς το Ελληνικό Δημόσιο, στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού και των λυμάτων των νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΥΔΑΠ θα λειτουργήσει ως τεχνικός σύμβουλος της Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε να εντοπίσει και να κοστολογήσει τις παρεμβάσεις πρώτης προτεραιότητας στα συγκεκριμένα νησιά.

Σχετικά με ορισμένα χρονίζοντα προβλήματα αδειοδοτήσεων, ιδίως σε περιπτώσεις μικρών έργων σε μικρά νησιά αλλά όχι μόνον, ο Υπουργός κ. Μουσουρούλης πρότεινε την άμεση προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου οι υποδομές υδροδότησης των νησιών να είναι νόμιμες, αλλά και να εξασφαλίζονται έγκαιρα εφεξής οι αδειοδοτήσεις αντίστοιχων έργων. Το θέμα αυτό υπογράμμισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι ως ένα σημαντικό και διαχρονικό πρόβλημα.

Συζητήθηκε ακόμη η ενεργοποίηση των Δήμων και της Περιφέρειας ώστε να αξιοποιηθούν τρέχοντα προγράμματα χρηματοδότησης, στο πλαίσιο και του Σχεδίου διαχείρισης που ετοιμάζεται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και των σχετικών υποχρεώσεων της Κοινοτικής νομοθεσίας. Τέλος, συζητήθηκε με το Υπουργείο Εσωτερικών η δυνατότητα επεξεργασίας ενός συστήματος ορθολογικότερης κατανομής πόρων στους Δήμους, ειδικά σε σχέση με τις ανάγκες ύδρευσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook