Ελβετός βιομήχανος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 18 ετών, σε δεύτερο βαθμό, κατηγορούμενος ότι λόγω της χρήσης αμίαντου από τη βιομηχανία του 1.500 κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή Αλεσάντρια της Ιταλίας πέθαναν και χιλιάδες άλλοι απέκτησαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Στέφεν Σμιντχάινι καταδικάστηκε από το Εφετείο του Τορίνο για την εκ προμελέτης πρόκληση σοβαρών βλαβών στην υγεία, που σχετίζονται με χιλιάδες θανάτους εξαιτίας της χρήσης αμίαντου από την Έτερνιτ Ιτάλια.

Ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος είχε καταδικασθεί πέρυσι σε 16 χρόνια κάθειρξη, πρωτόδικα, από δικαστήριο του Τορίνου. Για την ίδια υπόθεση είχε κατηγορηθεί και ο έτερος πρώην συνιδιοκτήτης της βιομηχανίας, ο Βέλγος βαρόνος Ζαν-Λουί Μαρί Ζισλέν Ντε Καρτιέ Ντε Μαρσιέν, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, πριν από δυο εβδομάδες.

Υπολογίζεται ότι μόνο στη βιομηχανική μονάδα του Καζάλε Μονφεράτο, στη βόρεια περιφέρεια της Αλεσάντρια, μέχρι το 1986, που σταμάτησε η παραγωγή, ο αμίαντος προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 1.500 ανθρώπων, εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, ενώ οι νεκροί σε όλη την Ιταλία, όπου λειτουργούσαν ακόμη τρεις μονάδες, ξεπέρασαν τους 3.000. Άλλοι τόσοι υπολογίζεται πως αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας λόγω του αμίαντου.

Η τοξική αυτή ουσία είχε χρησιμοποιηθεί εκτός των άλλων για να καλυφθούν πολλές στέγες σε σπίτια και αγροικίες κοντά στις βιομηχανίες και προκάλεσε καρκίνο του πνεύμονα και άλλες μορφές καρκίνου σε εκατοντάδες κατοίκους.

Σύμφωνα με τους δικαστές, οι εργαζόμενοι της Έτερνιτ Ιτάλια δεν διέθεταν κανέναν τρόπο να προστατεύον την υγεία τους και δεν υπήρξε ποτέ ούτε καν η στοιχειώδης ενημέρωση για τις ιδιότητες του αμίαντου, ότι δηλαδή η έκθεση στην ουσία αυτή και η εισπνοή μικροϊνών αμίαντου μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες παθήσεις όπως μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα και πνευμονοκονίαση.

Δεν τους είχαν παρασχεθεί ούτε τα στοιχειώδη μέσα για να μπορέσουν να προστατευθούν, όπως οι μάσκες και τα γάντια, ώστε να μην εισπνέουν μικροΐνες αμιάντου ή να έρχονται σε απευθείας επαφή με την συγκεκριμένη ουσία. Οι δυο ιδιοκτήτες, σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη, συνέχισαν την παραγωγή και όταν ήταν βέβαιοι, πλέον, για τις ολέθριες συνέπειες του αμιάντου, έχοντας ως μόνο κίνητρο, την εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδου


protothema.gr