Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Δευτέρα κατά μία βαθμίδα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο νόμισμα σε «B-» από «B» με αρνητική προοπτική, και σε εγχώριο νόμισμα σε «CCC» από «B».

Προειδοποιεί δε ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση σε περίπτωση που σημειωθούν αποτυχίες στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της χώρας από την τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Ο οίκος ανέφερε ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησης σε B- με αρνητική προοπτική, αντανακλά την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, λόγω των αυξημένων κινδύνων στην υλοποίηση του προγράμματος και στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Η Fitch αναγνωρίζει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου βελτιώνει την άμεση θέση της χώρας τόσο σε όρους ρευστότητας όσο και όσον αφορά τη φερεγγυότητα.

Ωστόσο, προσθέτει, «η Κύπρος δεν διαθέτει ουδεμία ευελιξία για να αντιμετωπίσει εγχώρια ή εξωτερικά σοκ και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το πρόγραμμα στήριξης (της τρόικας) να εκτροχιαστεί, με τα χρηματοοικονομικά μέσα απορρόφησης των σοκ να αποδεικνύονται πιθανόν ανεπαρκή για να απορροφήσουν δημοσιονομικές και οικονομικές απώλειες».

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook