Σχεδόν καθημερινότητα έχει γίνει για τους αστυνομικούς του Αεροδρομίου Χανίων ο εντοπισμός και η σύλληψη μη νόμιμων μεταναστών οι οποίοι προσπαθούν να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα με πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα.

Όπως γνωστοποίησαν σήμερα ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων κ.Αρτέμης Κουτσαυτάκης και ο Διοικητής του Α.Τ. Αερολιμένα «Ι.Δασκαλογιάννης» κ. Γιάννης Θεοδωρογλάκης, από την έναρξη των πτήσεων τσάρτερ – δηλαδή πριν από δύο περίπου μήνες – έχουν συλληφθεί συνολικά 43 άτομα.

Από αυτούς οι 17 συνελήφθησαν ως διακινητές, ενώ οι 23 που συνελήφθησαν για πλαστογράφηση εγγράφων και μη νόμιμη διαμονή στην χώρα, προήρχοντο από διάφορες χώρες, κυρίως Αραβικές ή Αφρικανικές.

Προορισμοί αυτών των μεταναστών ήταν οι Βρυξέλλες, η Βιέννη, η Μασσαλία και αεροδρόμια σε Ιταλία ή άλλες χώρες.

«Από τα στοιχεία αυτά καταδεικνύεται ο επαγγελματισμός και η μεθοδικότητα του προσωπικού της Α.Τ. Αερολιμένα , κάτι που διασφαλίζει την νόμιμη και ασφαλή μετακίνηση πολιτών και επισκεπτών από και προς το νησί μας» επεσήμανε ο κ.Κουτσαυτάκης.

Χαρακτηριστικό της «θωράκισης» της πύλης εισόδου και εξόδου – που αποτελεί το αεροδρόμιο – είναι και η πρόσφατη εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακινητών οι οποίοι προμήθευαν αλλοδαπούς με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα έναντι αδράς αμοιβής (δείτε εδώ).

Άμεση επιστροφή και πρόστιμο στις εταιρείες

\"\"

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Α.Τ. Αερολιμένα Χανίων κ.Θεοδωρογλάκης, τόνισε πως η θωράκιση των πυλών εισόδου και εξόδου από την χώρα, καθιστά την χώρα αξιόπιστη στους Ευρωπαίους εταίρους καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία έναντι των μεταναστών που μέσω της Ελλάδας σκοπεύουν να μεταβούν σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

Μάλιστα, απαντώντας σε όσους λένε : «Γιατί δεν τους αφήνετε να φύγουν» ο κ.Θεοδωρογλάκης, αναφέρθηκε και σε αυτό που έχει δημοσιεύσει κατεπανάληψη το Flashnews.gr.
Δηλαδή, πως μόλις ένας αλλοδαπός με πλαστά έγγραφα φτάσει σε ένα Ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, τότε οι εκεί αρχές, τον επιβιβάζουν στο ίδιο αεροσκάφος για επιστροφή στην Ελλάδα και επιπλέον επιβάλλεται και τσουχτερό πρόστιμο στην αεροπορική εταιρεία.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις ελληνικές αρχές, βάση της συνθήκης Σένγκεν.

Σε ότι αφορά στα κυκλώματα που δρουν στον συγκεκριμένο τομέα, ένα από τα οποία αποκαλύφθηκε από τα Χανιά, ο κ.Θεοδωρογλάκης έκανε λόγο για επιτήδειους που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τους μη νόμιμους μετανάστες τους οποίους – στην κυριολεξία – απομυζούν.

Τέλος να σημειωθεί πως τα κυκλώματα αυτά «στέλνουν» τους μετανάστες με τα πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα σε περιφερειακά αεροδρόμια, κυρίως λόγω των δεκάδων πτήσεων τσάρτερ, όπου η κράτηση θέσης γίνεται και μέσω του διαδικτύου χωρίς να είναι αναγκαίο το check in στο αεροδρόμιο.

Όμως το γεγονός είναι πως οι έλεγχοι έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί και επισταμένοι, οι αστυνομικοί έχουν πλέον μεγάλη εμπειρία, έχουν ενισχυθεί και σε υλικοτεχνική υποδομή, και οι πύλες αυτές έχουν κλείσει για τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τον πόνο και την δυστυχία άλλων ανθρώπων.

Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook