Με δυο κεντρικά αιτήματα θα υποδεχθεί τους επικεφαλής της τρόικας η κυβέρνηση, ευελπιστώντας σε θετική έκβαση, ενώ το άγχος είναι μικρότερο σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς, πέραν των άλλων, η δόση του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, έχει ήδη προεγκριθεί από το Eurogroup.

Το ένα αίτημα αφορά την επιπλέον παράταση που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς για να καταρτιστεί ο πολυσυζητημένος κατάλογος με τους φορείς του Δημοσίου που θα κλείσουν και το άλλο είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% αποτελεί κεντρικό θέμα στις νέες συζητήσεις με την τρόικα και σύμφωνα με «Το Βήμα» ετέθη στη συνάντηση που είχαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο για θέματα Φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Ο κ. Σεμέτα επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αλλά στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν, ότι τελικά δεν θα έχουν πρόβλημα και το αίτημά τους θα γίνει αποδεκτό, καθώς αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις της με την τρόικα.

Όμως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική, μιλώντας στη ΝΕΤ, καθώς επισήμανε ότι ένα τέτοιο αίτημα, μπορεί να γίνει δεκτό υπό προοϋποθέσεις. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας και το δικό της μήνυμα στην Αθήνα.

Η αναφορά της κ. Λαγκάρντ αποτυπώνει και την αγωνία του ΔΝΤ για ενδεχόμενη χαλάρωση των ρυθμών της κυβέρνησης, η οποία είναι εμφανές ότι σε μεγάλο βαθμό εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Παράλληλα, η ανοχή που επιδεικνύουν οι πιστωτές λόγω και των γερμανικών εκλογών, έχει εκληφθεί ως αδυναμία από αρκετούς υπουργούς , οι οποίοι, αν και εμπλέκονται με την προώθηση δράσεων του μνημονίου, καθυστερούν χαρακτηριστικά.

Ένα χαρακτηριστικό σημάδι της μεγάλης καθυστέρησης που καταγράφεται στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αφορά την κατάρτιση της περίφημης λίστας με τους οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που θα καταργηθούν.

Η μη κατάρτιση του καταλόγου, οδηγεί και σε καθυστέρηση της αποχώρησης των πρώτων 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι η δέσμευση της κυβέρνησης εδώ και μήνες ήταν ότι εντός του Ιουνίου θα ξεκινούσαν οι πρώτες απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να ζητήσει να της δοθεί και άλλος χρόνος, ώστε να ολοκληρωθεί ο κατάλογος, που σβήνεται και γράφεται συνεχώς, ενώ στο παρασκήνιο οι πιέσεις από πολλές πλευρές είναι έντονες.

Αν και αποφεύγουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο να αναφερθούν στις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν, είναι σαφές ότι δεν θέλουν, εν μέσω της τουριστικής περίοδου να καταγραφούν εντάσεις και κυρίως πορείες -με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει- στο κέντρο της Αθήνας.

147 εκκρεμότητες

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον κατάλογο της τρόικας υπάρχουν τουλάχιστον 147 εκκρεμότητες (παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος Ιουνίου και επιπλέον ποσοτικοί στόχοι), οι οποίες, ακόμη και εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδείξουν «ελαστικότητα», εξαναγκάζουν τα υπουργεία σε έναν αγώνα δρόμου.

Βασικότερες των μνημονιακών υποχρεώσεων, είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο μηχανισμός είσπραξης των φόρων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2015- 2016 αναμένεται να τεθεί στον επόμενο έλεγχο, το φθινόπωρο.

Επίσης, σημαντικές εκκρεμότητες θεωρούνται και οι εξής:

*Μεταφορά σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 ατόμων.
*Πρόταση για τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων για την ετήσια επικαιροποίηση των θεσμοθετημένων επιπέδων των κατώτατων μισθών που θα επικρατήσουν μετά το τέλος του Προγράμματος, όταν λήξει το «πάγωμα».
*Αναθεώρηση στις κυρώσεις για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
*Μελέτη για τη δομή του Εργατικού Κώδικα.
*Σχέδιο Δράσης για ανέργους.
*Έγγραφη παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης για την κοινωνική προστασία.
*Νομοσχέδιο εναρμόνισης του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς με τα ανάλογα διεθνή πρότυπα.
*Θέσπιση νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και απλοποίηση της νομοθεσίας φορολογίας εισοδήματος.
*Ανώτατο όριο 26 δισ. ευρώ στις πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.
*Ανώτατο όριο 347 δισ. ευρώ στο συνολικό κρατικό χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης.
*Μηδενικές νέες εγγυήσεις παραχωρούμενες από την Κεντρική Κυβέρνηση.
* Ανώτατο όριο 3 δισ. ευρώ στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
*Κατώτατο όριο εσόδων από αποκρατικοποιήσεις 1,1 δισ. ευρώ και μεταβίβαση 500 εμπορικά βιώσιμων ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ (1.000 έως το τέλος του 2013).
*Τροποποιήσεις στους υπάρχοντες ειδικούς νόμους ρευστοποίησης.
*Έκθεση για τις δραστηριότητες της Επιτροπής Υγείας, που στοχεύει στην παρακολούθηση και την αναθεώρηση του καθεστώτος αναπηρίας και στην εξασφάλιση ότι οι συντάξεις αναπηρίας αντιστοιχούν σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων.
*Αναθεώρηση προς τα κάτω στις τιμές των φαρμάκων.
*Αναθεώρηση προς τα κάτω στα περιθώρια κέρδους φαρμακείων, στο 15%.
*Δημιουργία συνθηκών δυναμικού ανταγωνισμού στην αγορά των γενόσημων φαρμάκων.
*Τακτική ετήσια δημοσίευση ισολογισμών όλων των νοσοκομείων.
*Μέτρα για τον περιορισμό κατά 50% του κόστους έναρξης επιχείρησης.
*Αναθεώρηση του νόμου 3869/2010 έως τα τέλη Ιουνίου 2013, ώστε να εναρμονιστεί με το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
*Λήψη μέτρων για τη σταδιακή κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλους εκτός από τους «ευάλωτους πελάτες» έως τον Ιούνιο 2013.
*Λεπτομερές σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα βήματα, χρονικά δεσμευτικά, και οριστική ημερομηνία για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο μοντέλο στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
*Σχέδιο αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
*Συγχώνευση των εφοριών, έτσι ώστε να μείνουν περίπου 140 γραφεία σε λειτουργία (120 τον Σεπτέμβριο 2013).
*Να γίνει δυνατή δια νόμου η δίωξη για σημαντική φοροδιαφυγή, ανεξαρτήτως του εάν ο φορολογούμενος κατέβαλε τον εκτιμώμενο φόρο σε περιπτώσεις διακανονισμού.
*Επανεξέταση της πολιτικής και των διαδικασιών για τη διαγραφή φορολογικών οφειλών.
*Αναθεωρημένο καθεστώς προσαυξήσεων για την καθυστερημένη πληρωμή των εισφορών.
*Λεπτομερή σχέδια προσλήψεων για το 2013.
*Σχέδιο για την ανάπτυξη της πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών.
*Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένα μέτρα, που στοχεύουν στη συνεχή μείωση του αριθμού των αστικών και εμπορικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια.
*Πρόταση για ποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να διατηρούνται (σε αποκλειστικότητα), σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook