Με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου Χερσονήσου στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων» και τη δέσμευση του να εκπονήσει Σχέδιο Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης, ο Δήμος Χερσονήσου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης να συμμετάσχει στην διοργάνωση της 1ης Εβδομάδας Ενέργειας στο νησί, που διοργανώνει το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, μαζί με 5 ακόμα Δήμους της Κρήτης και διοργάνωσε εκδήλωση τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 στη Χερσόνησο καλώντας πολίτες, καταναλωτές, επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς να πάρουν μέρος ενεργά για να βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα και την ενεργειακή τους συμπεριφορά.

Για πρώτη φορά στο Δήμο Χερσονήσου διοργανώθηκε Ημέρα Ενέργειας με τη συμμετοχή των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) της Περιφέρειας Κρήτης, της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κρήτης (ΠΕΕΚΠΕ), των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί στην Πλατεία Ευαγγελίστριας στο Λιμάνι Χερσόνησο με δράσεις για μαθητές της πέμπτης και της έκτης τάξης του Δημοτικού (με τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής, του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Λ. Χερσονήσου και του Δημοτικού Σχολείου Νέας Αλικαρνασσού) με

1. το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας Λασιθίου. Οι δράσεις περιελάμβαναν:

· Στήσιμο και επίδειξη «Ηλιακού Φούρνου»

· «Ηλιακός Ποδηλάτης»

· Βιωματικά εργαστήρια στα Φωτοβολταϊκά

· Παιχνίδια αυλής σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας.

2. τη συμμετοχή μικρογραφίας ανεμαντλίας Οροπεδίου Λασιθίου και

3. την επίδειξη οικιακού κομποστοποιητή και ενημέρωση των μαθητών για τη διαδικασία κομποστοποίησης.

Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν σαν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποιήση σχετικά με τη μείωση του Ενεργειακού Αποτυπώματος της Κρήτης με τη συμμετοχή όλων των πολιτών -τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών του Δήμου μας- και την ελπίδα ο θεσμός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση στο νησί μας αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και μέσο ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα με την Τελετή βράβευσης για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του Δήμου Χερσονήσου που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο και περιελάμβανε

· Ομιλία Δημάρχου Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη

· Βράβευση του Επικεφαλής του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης κ. Ν. Ζωγραφάκη

· Βράβευση Εθελοντών Σχεδίου Δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια

· Βράβευση των τριών Ξενοδοχείων που υπέγραψαν Εθελοντικό Σύμφωνο Συνεργασίας με το Δ. Χερσονήσου για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του Δήμου (Ξενοδοχείο Creta Maris, Lyttos Beach και Golf Residence)

· Βράβευση Γενικού Λυκείου Γουβών για τη συνεργασία τους με το Δήμο Χερσονήσου μέσω του σχολικού project «Ενεργειακοί Επιθεωρητές Junior σε Δράση» εκπροσωπούμενο από τον Λυκειάρχη κ. Γιώργο Πυνηρτζή

· Διανομή των πρώτων κομποστοποιητών σε πολίτες που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης.

Οι εκδηλώσεις είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πολιτών. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης τόνισε πόσο σημαντική και συγκινητική είναι η συνεργασία όλων των πολιτών (επιχειρηματιών, μαθητών, επιστημόνων) με τη Δημοτική αρχή για την επίτευξη των στόχων της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης που αποτελεί δέσμευση αλλά και όραμα του Δήμου Χερσονήσου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook