Με την εξέταση του πρώτου κατηγορούμενου άρχισε την Τρίτη επί της ουσίας η δίκη των νεοναζί στο Μόναχο για τις δολοφονίες του Θόδωρου Βουλγαρίδη, οκτώΤούρκων μεταναστών και μίας γερμανίδας αστυνομικού.

Στο εδώλιο βρίσκεται η βασική κατηγορούμενη Μπεάτε Τσέπε και τέσσερις συγκατηγορούμενοί της του νεοναζιστικού πυρήνα NSU.

Αλλά η τέταρτη ημέρα της δίκης ήταν αποκαλυπτική και για τον ρόλο που έπαιξαν οι διωκτικές αρχές στην εξιχνίαση των δολοφονιών επί μία δεκαετία: Φάκελοι με στοιχεία εξαφανίστηκαν για να καλυφθούν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που ήταν σε θέσεις κλειδιά σε νεοναζιστικές οργανώσεις.

Τον ρόλο των πρακτόρων επικαλέστηκε την Τρίτη η υπεράσπιση της Τσέπε για να ζητήσει την ακύρωση της δίκης. Παράδειγμα, ο Τόμας Ρ., με το κωδικό όνομα «Κορέλι», ήταν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης της Σαξονίας «Νεοναζιστική Προστασία της Πατρίδας». Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν ο σύνδεσμος με την Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ) αλλά και με τον νεοναζιστικό πυρήνα NSU των Μούντλος, Μπένχαρντ, Τσέπε, η οποία έμεινε ως βασική κατηγορούμενη στη δίκη του Μονάχου.

Στην ένσταση 40 σελίδων οι συνήγοροι υπεράσπισης παρέπεμψαν σε μία σειρά από τέτοιες περιπτώσεις πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών: Κάρστεν Σ., με τον κωδικό «Πιάτο», Τόμας Γκ., με τον κωδικό «Χάγκελ» (χαλάζι), Τίνο Μπραντ, με τον κωδικό «Όττο», ο Τόμας Στάρκε, ο οποίος για κάποιο διάστημα είχε και προσωπική σχέση με την Μπεάτε Τσέπε κ.ο.κ.

Οι φάκελοι που εξαφανίστηκαν θα μπορούσε να έχουν και ελαφρυντικά στοιχεία για την κατηγορούμενη, ήταν το επιχείρημα της υπεράσπισης. Αλλά το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση, όπως και το επιχείρημα ότι η Τσέπε δεν θα έχει «δίκαιη δίκη» διότι είναι ήδη καταδικασμένη από τα ΜΜΕ και από στελέχη της πολιτικής εξουσίας και των διωκτικών αρχών που την αποκαλούν «μέλος της ομάδας δολοφόνων», κάτι όμως το οποίο καλείται να αποδείξει το δικαστήριο.

Το δικαστήριο απέρριψε σωρεία ενστάσεων, ακόμη και κοινή ένσταση της υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής κατά της εξαγγελίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος ότι θα στείλει παρατηρητές στη δίκη, γεγονός που τον πρόεδρο να ρωτήσει δημοσιογράφους και παρατηρητές αν βρίσκεται ανάμεσά τους κάποιος «πράκτορας» της υπηρεσίας.

Επί της ουσίας των κατηγοριών η Τσέπε κρατάει το στόμα της κλειστό. Αλλά δύο από τους τέσσερις συγκατηγορουμένους της αποφάσισαν να μιλήσουν. Ο 23χρονος Κάρστεν Σούλτσε είναι συνεργός, κατηγορείται ότι προμήθευσε το πιστόλι «Τσέσνα» στο δίδυμο των δολοφόνων Μούντλος και Μπένχαρντ.

Η εξέτασή του περιορίστηκε στα βιογραφικά στοιχεία του γεννημένου στη Γιένα που ήρθε σε εφηβική ηλικία σε επαφή με τις νεοναζιστικές ομάδες της ανατολικής Γερμανίας. Στα 17 συμμετείχε στην διαδήλωση του νεοναζιστικού NPD στο Μόναχο τον Μάρτιο του 1997, τη μεγαλύτερη διαδήλωση του νεοναζιστικού κόμματος στη Γερμανία· «με είχε εντυπωσιάσει» είπε στο δικαστήριο.

Αργότερα όμως, όταν αποκρυσταλλώθηκαν οι ομοφυλοφιλικές του τάσεις, διαπίστωσε ότι δεν ήταν αποδεκτός και αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος να αποφασίσει να αποσυρθεί.

Επεται η εξέτασή του επί της ουσίας, στην οποία η εισαγγελία περιμένει να στηρίξει και τις κατηγορίες κατά της «συζύγου του τρόμου», όπως έμεινε να λέγεται η Μπεάτε Τσέπε μετά τα δέκα χρόνια της παρανομίας της με το δίδυμο των δολοφόνων Μούντλος και Μπένχαρντ.


tanea.gr