Τι δουλειά είχε μία μέση, τυπική Αμερικανίδα, σ\’ ένα πεδίο μάχης στη Συρία; Η Νικόλ Μάνσφιλντ από τη πόλη Μπέρτον, κοντά στο Φλιντ του Μίσιγκαν, ζούσε μια ήσυχη ζωή, ούσα ανύπαντρη μητέρα μιας έφηβης κόρης. Η καθημερινότητα της 33χρονης περιοριζόταν στη φροντίδα της 18χρονης Τριάνα και σε μικρά ταξίδια μέχρι τη πρωτεύουσα της πολιτείας, το Ντιτρόιτ ή το Οχάιο για να δει λίγους φίλους

Τι δουλειά είχε μία μέση, τυπική Αμερικανίδα, σ\’ ένα πεδίο μάχης στη Συρία; Η Νικόλ Μάνσφιλντ από τη πόλη Μπέρτον, κοντά στο Φλιντ του Μίσιγκαν, ζούσε μια ήσυχη ζωή, ούσα ανύπαντρη μητέρα μιας έφηβης κόρης. Η καθημερινότητα της 33χρονης περιοριζόταν στη φροντίδα της 18χρονης Τριάνα και σε μικρά ταξίδια μέχρι τη πρωτεύουσα της πολιτείας, το Ντιτρόιτ ή το Οχάιο για να δει λίγους φίλους.

Γεννημένη στο φτωχό κι υποβαθμισμένο Μπέρτον, ονειρευόταν να γίνει νοσοκόμα αλλά αυτό δεν ήταν εύκολο σε μια περιοχή όπως το Φλιντ με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Οι γονείς της Νικόλ χώρισαν όταν εκείνη ήταν μικρή και μεγάλωσε μαζί με τη γιαγιά της, Κάρολ.

Όλα όμως άλλαξαν το 2008-09, όταν η Μάνσφιλντ, γαλουχημένη ως πιστή Χριστιανή Βαπτίστρια, ασπάστηκε το Ισλάμ ενώ το 2010 γνώρισε και παντρεύτηκε έναν άραβα μετανάστη με τον οποίο χώρισε όμως έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα. Άρχισε να φοράει μαντίλα και να συμπεριφέρεται ως μουσουλμάνα, ενώ άλλαξε και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου από το κανονικό της όνομα σε ένα πιο ισλαμοπρεπές.

Με το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης, το 2011, άρχισε να ασχολείται πιο ενεργά με την πολιτική στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική και πριν από μερικούς μήνες, η 33χρονη εγκατέλειψε το σπίτι της στα περίχωρα μη αποκαλύπτοντας τον προορισμό της.

«Μου είπε πως θα πήγαινε στη Συρία, αλλά εγώ άκουσα λάθος και νόμιζα πως ειπε «Νότια Αφρική», οπότε δεν έδωσα σημασία», σημειώνει η θεία της Νικόλ, Μόνικα Μάνσφιλντ Σπίλμαν, συμπληρώνοντας ότι «από μικρή η Νικόλ ήταν \’\’φευγάτη\’\’, της άρεσε να ταξιδεύει απ\’ εδώ κι απ\’ εκεί. Μας έλεγε \’\’πάω στο Οχάιο να δω τους φίλους μου\’\’ κι έμενε εκεί 15 ημέρες κι δεν ήξερες πότε θα γυρίσει στο σπίτι της».

«Η Νικόλ δεν ήταν χαζή, απλώς ήταν πολύ ευκολόπιστη, ενώ δεν ήταν μαθημένη μαχητής από μικρή: προτιμούσε να κάτσει και να τις φάει από κάποιον πιο δυνατό της, παρά να αντισταθεί», τονίζει η γιαγιά της, αναρωτώμενη «ποιος ήταν αυτός που κατάφερε να την πείσει να τα παρατήσει όλα στις ΗΠΑ και να πάει να συμμετάσχει σε συνθήκες πραγματικού πολέμου σε ένα πεδίο μάχης στη Συρία».

Πριν από λίγες ημέρες, άντρες του FBI πήγαν στην οικία της μητέρας της Μάνσφιλντ για να την ενημερώσουν πως η κόρη της καθώς και δύο ακόμη άντρες (ένας Βρετανός και ένας Καναδός) έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, πολεμώντας στο πλευρό της αντιπολίτευσης, κατά την ανταλλαγή πυρών με άντρες των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ. Απ\’ τη πλευρά του, ο πατέρας της Νικόλ θεωρεί πως η κόρη του «χρησιμοποιήθηκε» και κατηγορεί το FBI για ολιγωρία καθώς είχε ενημερώσει την υπηρεσία για τα ταξίδια της στη Μέση Ανατολή.

Η 18χρονη κόρη της Νικόλ ανάρτησε στο facebook ένα μήνυμα στο οποίο ισχυρίζεται ότι «η μητέρα μου δεν ήταν τρομοκράτης» και πως «αναγκάστηκε να πάει στη Συρία για άγνωστο λόγο, ενώ μου ειπε πως ήταν αναγκασμένη να παραμείνει εκεί, αλλά θα γυρνούσε σε μια εβδομάδα». Ο θάνατος την πρόλαβε πριν καταφέρει να επιστρέψει στο Μπέρτον.

parapolitika.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook