Οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς δεσμεύτηκαν σήμερα κατά το πέρας διάσκεψης της Σύμβασης Πυρηνικής Ασφάλειας που διεξήχθη στη Βιέννη να αντλήσουν διδάγματα για την ασφάλεια των σταθμών τους από το πυρηνικό δυστύχημα που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

\”Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημασία του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα, το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη να εξεταστούν νέες προκλήσεις», αναφέρεται στο τελικό κείμενο της τακτικής συνόδου ανασκόπησης της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια, η οποία συνέπεσε φέτος με το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.

Οι χώρες που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια έχουν ήδη αρχίσει να επανεξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας στους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς, αλλά και σε αυτούς που σχεδιάζουν να φτιάξουν, προστίθεται στο κείμενο.

Ο προεδρεύων της συνόδου Λι Γκαντζί δήλωσε ότι η πυρηνική ασφάλεια θα βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα.

\”Η πυρηνική ασφάλεια δεν έχει σύνορα, είναι ένα δημόσιο θέμα», προσέθεσε ο Λι, ο οποίος είναι επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Κίνας.

Σύνοδοι ανασκόπησης της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια διεξάγονται κάθε τρία χρόνια. Ωστόσο τα κράτη μέλη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια ειδική σύνοδο για το δυστύχημα της Φουκουσίμα το 2012.

Ο απεσταλμένος της Ιαπωνίας Ισίρο Οβασαβάρα δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το δυστύχημα το ταχύτερο δυνατό, ώστε να επιτρέψει στις χώρες μέλη να προετοιμαστούν για τη σύνοδο του 2012.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook