Υλικά

• 10 μέτριες μελιτζάνες
• 250 γρ. ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε μισοφέγγαρα)
• 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες κονκασέ
• 200 γρ. φέτα τριμμένη (προεραιτικά)
• 220 ml. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. ζάχαρη
• Χυμό απο 1 λεμόνι
• 1 φλυτζάνι νερό
• 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο
• 2 -3 κ.σ τριμμένη φρυγανιά
• Αλάτι & πιπέρι ανάλογο

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και κάνουμε μια τομή παράλληλα στην επιφάνεια τους (προσοχή χωρίς να τις κόψουμε). Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά στο φούρνο (160ο C) μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνουν και να γλυκίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με τη ντομάτα. Βάζουμε τη ζάχαρη και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι & πιπέρι. Σιγοβράζουμε περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνει η σάλτσα μας προσθέτοντας υγρά άν χρειαστεί. Τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό, αποσύρουμε απο τη φωτιά και ολοκληρώνουμε ρίχνοντας τη φρυγανιά.

Γεμίζουμε μία μία τις μελιτζάνες στη «θήκη» που δημιουργήσαμε κατα μήκος της επιφάνειας τους. Τις τοποθετούμε σε ταψάκι, τη μια πλάι στην άλλη, κοντά κοντά, «σπάμε» σε κομματάκια τη φέτα, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το 1 φλ. νερό. Ψήνουμε 50 περίπου λεπτά στους 170ο C .

• Σημαντικό μερίδιο στη διαμόρφωση των τοπικών κουζινών της Κρήτης έχουν εκτός τους κατά καιρούς κατακτητές, οι Μικρασιάτες ιδιαίτερα στην κουζίνα της Δυτικής Κρήτης. Η Μικρασιάτικη κουζίνα έχει μπεί για τα καλά στη ζωή μας, στις διατροφικές μας συνήθειες και αποτελεί πλέον κομμάτι της παράδοσης μας.

Οι γεύσεις μπορεί να αλλάζουν, να επηρεάζονται, να απορροφούν στοιχεία απο το σήμερα, όμως διατηρούν και στοιχεία απο ένα πλούσιο παρελθόν. Έτσι λοιπόν η Κρήτη είναι μια φιλόξενη πατρίδα γεύσεων που μπορεί να προσφέρει εκτός των άλλων, αξέχαστες γευστικές εμπειρίες μιας άλλης εποχής.