Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων στηρίζει την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ για την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 και στην οποία συμμετέχουν και οι γιατροί των δομών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), μετά από απόφαση της ΠΟ-ΣΕΥΠΙΚΑ, και καλεί όλα τα μέλη του να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική Ημέρα Κινητοποίησης.

Την ημέρα της απεργίας, οι δημόσιες δομές υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Σε σχετική ανακοίνωση ο σύλλογος αναφέρει:

Σήμερα, ζούμε καθημερινά, όλο και πιο έντονα, τα διαλυτικά φαινόμενα στη δημόσια υγεία.

Οι τραγικές ελλείψεις γιατρών δυσκολεύουν όλο και περισσότερο τους συμπολίτες μας στην αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών υγείας σε όλα τα επίπεδα. Τη διετία 2011-2012 αποχώρησαν απ’ τα νοσοκομεία 1453 γιατροί χωρίς να αντικατασταθούν.

Πολλές κλινικές έχουν μείνει με έναν ή δύο γιατρούς, χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν και οδηγούνται σε κλείσιμο. Οι δομές του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), μαραζώνουν και φθίνουν απ’ την υποστελέχωση και την έλλειψη υλικών.

Η δραστική μείωση των κονδυλίων για την Υγεία κατά 40% δεν επιτρέπει πλέον τη συντήρηση, την επιδιόρθωση και την ανανέωση του παλιού τεχνολογικού εξοπλισμού. Οι μειώσεις στις επιχορηγήσεις του κράτους προς τα νοσοκομεία κατά 16% και του μισθολογικού κόστους κατά 19%, την τελευταία τριετία, με τάσεις περαιτέρω μείωσης στα επόμενα χρόνια, προδικάζουν και την τύχη του δημόσιου συστήματος υγείας, απ’ όπου το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα παρατηρείται ένα διογκούμενο κύμα φυγής γιατρών. Η όλο και μικρότερη χρηματοδότηση των προγραμμάτων εφημέρευσης, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές και οριακά επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Απ’ την άλλη, οι νέοι γιατροί οδηγούνται σε αναγκαστική μετανάστευση. Με το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, αλλά και τον σταδιακό αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουν καμιά προοπτική εργασίας στην Ελλάδα.

Καθημερινά οι συμπολίτες μας πληρώνουν όλο και περισσότερα απ’ την τσέπη τους για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Πρέπει όλοι μαζί, να θέσουμε επιτέλους φραγμό στη διάλυση της δημόσιας υγείας. Να στελεχωθούν άμεσα οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Να εφοδιαστούν τα νοσοκομεία και οι δομές του ΕΟΠΥΥ με υγειονομικό υλικό. Να πληρώνονται οι γιατροί τα δεδουλευμένα τους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν απερίσπαστοι τις υπηρεσίες τους.