Τη χειρότερη ξηρασία τα τελευταία 50 χρόνια αντιμετωπίζει η Κούβα. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνται πλέον από τη μεταφορά νερού με βυτιοφόρα για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειές τους.

Η ξηρασία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και τα αποθέματα νερού βρίσκονται σήμερα στο ένα πέμπτο του κανονικού.

Η κυβέρνηση μεταφέρει νερό με φορτηγά σε τουλάχιστον 100,000 άτομα σε περιοχές της Αβάνας που έχουν πληγεί περισσότερο από την έλλειψη νερού.

Το πρόβλημα στην Αβάνα επιδεινώνεται από την κακή κατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

\"\"

Η ελεγχόμενη από το καθεστώς εφημερίδα Granma έγραψε ότι το 70% των αγωγών που μεταφέρουν το νερό στην πρωτεύουσα εμφανίζει διαρροές και έχει απόλυτη ανάγκη από επισκευές.

Οι κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούν κουβάδες και μπουκάλια για να μεταφέρουν στο σπίτι τους το νερό που μοιράζουν τα κρατικά βυτιοφόρα.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε στο BBC η Ανα Γκόμες. «Φανταστείτε να μην μπορείς να πλυθείς όταν θέλεις και να είσαι υποχρεωμένος να πλυθείς μόνο όταν μπορείς». Ενας άλλος κάτοικος της Αβάνας, ο Ενρίκε Ολιβέρα Γκονζάλες, δήλωσε: «Καθώς δεν υπάρχει νερό, δεν μπορείς να πλύνεις τα ρούχα σου, να μαγειρέψεις ή να καθαρίσει το σπίτι.»

Οι Κουβανοί εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στην περίοδο των βροχών που αρχίζει το Μάιο. Αλλά ακόμα και αν πέσουν αρκετές βροχές, οι ταμιευτήρες δεν πρόκειται να γεμίσουν ώστε να εξασφαλίσουν την κανονική τροφοδοσία του νησιού με νερό.


tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook