Τις δυνατότητες καταβολής αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τις περιοχές Κρήτης που πλήγησαν φέτος από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τα ελαιόδενδρα να έχουν για πρώτη φορά μηδενική καρπόδεση και οι ελαιοπαραγωγοί να απειλούνται από δραματική μείωση του εισοδήματος, ζήτησε να πληροφορηθεί ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης. 
Σε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υπέβαλε με τη διαδικασία προτεραιότητας ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης αναφέρει τα εξής:
\”Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες πληγουσών περιοχών, σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας της Κρήτης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο της μηδενικής ή εξαιρετικά χαμηλής καρπόδεσης των ελαιοδέντρων. 
Αιτία φέρεται να είναι οι ακραίες και ασυνήθιστα υψηλές για την περιοχή και την εποχή θερμοκρασίες που επικράτησαν το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες που επικράτησαν κατά την περίοδο της άνθησης των ελαιοδέντρων και την αφρικανική σκόνη. 
Η πρώιμη χρονιά είχε ως αποτέλεσμα η καρπόδεση να έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές από το Μάιο. 
Ερωτάται η Επιτροπή
Υπάρχει η δυνατότητα καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς γι αυτήν την καταστροφή που συνδέεται με ακραία καιρικά φαινόμενα και εάν ναι, ποια είναι η διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί;\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook