Η είδηση ότι ιαπωνική εταιρεία πωλούσε μέσω Ίντερνετ σκυλοτροφή από κρέας απειλούμενης φάλαινας πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και από χρήστες του Διαδικτύου.

Η κατακραυγή ανάγκασε την εταιρεία να αποσύρει το αμφιλεγόμενο προϊόν από την ιστοσελίδα της μέσα σε λίγες ώρες.

Η κατανάλωση κρέατος φάλαινας σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ισλανδία αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο τεταμένης συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, μη κυβερνητικές οργανώσεις αποκάλυψαν την πώλησή του σε μορφή πολυτελών σνακ επιβράβευσης για σκύλους.

Το διαδικτυακό κατάστημα Michinoku με έδρα το Τόκιο προμηθευόταν από ισλανδική εταιρεία το κρέας από πτεροφάλαινα του Βορείου Ατλαντικού, η οποία θεωρείται απειλούμενο είδος.

Πωλούσε τα αποξηραμένα σνακ προς 74 δολάρια το κιλό, σε συσκευασίες που έφεραν σαφή ένδειξη για την προέλευσή τους.

Παρότι η Ισλανδία αψηφά ανοιχτά το διεθνές μορατόριουμ φαλαινοθηρίας, η Ιαπωνία επιμένει ότι οι δραστηριότητές της έχουν ερευνητικό χαρακτήρα.

Η κατανάλωση κρέατος από φάλαινες στην ασιατική χώρα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, όμως οι Ιάπωνες εξακολουθούν να αντιστέκονται στην απαγόρευση υποστηρίζοντας ότι το κυνήγι φάλαινας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους.

«Κατά πάσα πιθανότητα, τα καταστήματα που πωλούν σκυλοτροφή από φάλαινες απευθύνονται σε ευκατάστατους Ιάπωνες που θέλουν να επιδείξουν τον πλούτο τους με διαφορετικό τρόπο», εκτιμά ο Νανάμι Κουρασάουα, εκτελεστικός διευθυντής της ιαπωνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης IKAN. «Με τον ίδιο τρόπο, στην Ιαπωνία διατίθενται ζωοτροφές με πτερύγια καρχαρία ή φουά γκρα.»

Λίγες ώρες αφότου η IKAN και άλλες τέσσερις οργανώσεις εξέδωσαν καταδικαστική ανακοίνωση αξιώνοντας την απόσυρση των σνακ, το προϊόν «εξαφανίστηκε» από την ιστοσελίδα της Michinoku, αν και η πώλησή του στην Ιαπωνία είναι νόμιμη. «Ίσως δεν είχα ιδέα για τη συζήτηση γύρω από τη φαλαινοθηρία, αλλά δεν αξίζει να πωλούμε το προϊόν εάν υπάρχει κίνδυνος να εξοργίσουμε κάποιους ανθρώπους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ομίλου Τακούμα Κόνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook