Η κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ, πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Αυστραλίας, αποφάσισε να εφαρμόσει σε όλους τους τομείς την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, κρίνοντας ότι οι γυναίκες μπορούν να υπηρετήσουν στην πρώτη γραμμή και στις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές.

Η ιστορική απόφαση του υπουργού Άμυνας, Στίβεν Σμιθ, προκάλεσε συζητήσεις αναφορικά με την καταλληλότητα του ρόλου αυτού των γυναικών.

"Βασικά κριτήρια για το αν οι γυναίκες θα πρέπει ή όχι να υπηρετήσουν στις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της πρώτης γραμμής, θα πρέπει να είναι η φυσική και διανοητική τους ικανότητα και όχι το φύλο τους", υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Γυναικών Αυστραλίας, Μάργκαρετ Φιντάϊτερ, δήλωσε ότι, ίσως, χρειαστεί να περάσει ακόμη μια γενιά, πριν αλλάξουν οι τάσεις για τη θέση της γυναίκας στο στρατιωτικό πεδίο, ενώ απόστρατοι και σώματα άμυνας εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να πολεμάς στην πρώτη γραμμή με μια γυναίκα δίπλα σου.

Εκτιμάται ότι ο Στίβεν Σμιθ αναμένει ότι η αναθεώρηση αναφορικά με το ρόλο της γυναίκας στις ένοπλες δυνάμεις, θα έχει ως αποτέλεσμα την συμμετοχή της και σε επικίνδυνες αποστολές, την παρουσία της στην πρώτη γραμμή.

Ο ίδιος, δήλωσε, ότι θα προωθήσει το θέμα αυτό γιατί το θεωρεί πολύ σημαντικό στην εξίσωση του ρόλου των δύο φύλων στις ένοπλες δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος μόνο 13% του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι γυναίκες.


cosmo