Κανένας δεν έχει ανοσία στα τσιμπήματα των κουνουπιών, ακόμα και οι όρκες. Οι αναφορές για αιχμάλωτες φάλαινες δολοφόνους που πέθαναν όταν μολύνθηκαν από ιούς που τους μετέδωσαν τα κουνούπια αποδεικνύει ότι τα ενοχλητικά έντομα λατρεύουν τα «θαλασσινά».

Το 1990 η 25χρονη αρσενική όρκα Kanduke πέθανε στο θαλάσσιο πάρκο SeaWorld στο Ορλάντο όταν μολύνθηκε με τον ιό της εγκεφαλίτιδας μετά από τσίμπημα κουνουπιού.

Το 2007 η 14χρονη αρσενική όρκα Taku πέθανε από τον ιό του Δυτικού Νείλου επίσης στο θαλάσσιο πάρκο SeaWorld, στο Σαν Αντόνιο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους φαλαινών στην άγρια φύση από φονικούς ιούς, με τους επιστήμονες να εκφράζουν την άποψη ότι οι αιχμάλωτες όρκες κινδυνεύουν στις ρηχές πισίνες που φιλοξενούνται, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους είναι εκτεθειμένο στον αέρα και κατ’ επέκταση στα έντομα.

Σε ό,τι αφορά τα τσιμπήματα των κουνουπιών λοιπόν αποδεικνύεται ότι ο όγκος δεν είναι υπέρ των φαλαινών αφού θα χρειάζονταν τεράστιες ποσότητες εντομοαπωθητικών για να τις προστατέψουν. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για τα Θαλάσσια Ζώα και την Οικολογία.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook