Τραπεζίτες, γενικοί γραμματείς και διευθυντές Υπουργείων, αποτελούν την αποστολή των Κινέζων αξιωματούχων που θα επισκεφτούν το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013, το δήμο Γόρτυνας, προκειμένου να συζητήσουν με το Δήμαρχο, Νίκο Σχοιναράκη, τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής, με παραγωγούς και επιχειρηματίες της περιοχής. 
Στο δήμο Γόρτυνας, άπαντες βρίσκονται σε εγρήγορση, φιλοδοξώντας να είναι όλα στην εντέλεια για την υποδοχή της Κινέζικης αποστολής, γνωρίζοντας συνάμα πως μπροστά τους ξετυλίγεται μια μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνιών που θα σηματοδοτήσουν την είσοδο των γορτύνιων προϊόντων σε μια κολοσσιαία αγορά όπως αυτή της Κίνας, μια κίνηση που ενδεχομένως να αλλάξει την ιστορία του τόπου.
Οι άνθρωποι του δήμου Γόρτυνας γνωρίζουν την κρισιμότητα της επίσκεψης, φιλοδοξώντας η δεύτερη αυτή επαφή μεταξύ των δυο πλευρών (είχε προηγηθεί η εκπροσώπηση του δήμου Γόρτυνας στο11ο Chaoyang International Carnaval, Beijing, που είχε γίνει πριν λίγους μήνες στο Πεκίνο. 
Τα μέλη της Κινέζικης αποστολής θα συνοδεύει η Πρόεδρος της Ένωσης. Συντακτών Ελληνικού Επαρχιακού Τύπου, Γενική Γραμματέας Πολιτισμού της UNESCO και πρόεδρος της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ελλάδας, κ. Ουρανία Κομπορόζου, η οποία αναμένεται να ανακηρυχτεί επίτιμη δημότης Γόρτυνας. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι Κινέζοι θα αφιχθούν στην Κρήτη το πρωί του Σαββάτου και θα κάνουν μια πρώτη στάση στην Αγία Βαρβάρα, πριν καταλύσουν σε ξενοδοχείο της Αγίας Γαλήνης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας και συγκεκριμένα στις 19:00, θα ξεκινήσει η επίσημη τελετή υποδοχής, στο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.
Κατά τη διάρκεια παραμονής της Κινέζικης αποστολής, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο πρόεδρος του Διαπολιτισμικού Οργανισμού της Kίνας κ. Vin, αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών, επισφραγίζοντας έτσι την διάθεση αμφότερων για συνεργασία. 
Το εν λόγο μνημόνιο θα περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Γόρτυνας στο Πεκίνο. δεύτερον διοργάνωση από κοινού πολιτιστικών δρώμενων και τρίτων υλοποίηση ανταγωνιστικών τουριστικών πακέτων. Το βάρος ωστόσο θα πέσει στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων και γι\’ αυτό το λόγο η δημοτική αρχή έχει πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων με επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Γόρτυνα.
Την κινέζικη αποστολή θα αποτελούν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι της Εθνικής Τράπεζας και της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας αντίστοιχα, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου διαπολιτισμικού οργανισμού της χώρας, καθώς και επιτετραμμένοι διάφορων υπουργείων, όπως διευθυντές και γενικοί γραμματείς. 
Παράλληλα η Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον ειδικό πρόξενο του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το παρών θα δώσουν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργος Δεικτάκης, ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές του νομού Ηρακλείου, το Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού και του Λιμενικού Σώματος, η ολομέλεια των Δημάρχων του Ηρακλείου, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων και των Πολιτιστικών Συλλόγων, καθώς κι ο Μητροπολίτης Γορτύνης κι Αρκαδίας, κ. Μακάριος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook