Σύμβαση 5,6 εκατομμυρίων ευρώ για την οδική ασφάλεια στο Επαρχιακό οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Κρήτης υπόγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και αφορά την προστασία του οδοστρώματος από πτώσεις βράχων, κατολισθήσεις με τα απαραίτητα τεχνικά έργα, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία τους Επαρχιακού δικτύου του νησιού.

Η σύμβαση που υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχης και τον ανάδοχο εργολάβο Ι. Βαμβάτσικος - Κάντια Τεχνική Α.Ε., παρουσία στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, προβλέπει η εκτέλεση των έργων από τον εργολάβο να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα μήνες.

Οι τεχνικές παρεμβάσεις του υποέργου των 5,6 εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν τμήμα του μεγάλου έργου « Οδική ασφάλεια Κρήτης » συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ που εκτελείται από την Περιφέρεια Κρήτης για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο.

Σύμφωνα με τη σύμβαση προβλέπεται να εκτελεστούν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης εργασίες και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και συγκεκριμένα:

• Στο νομό Χανίων θα τοποθετηθούν πλέγματα προστασίας από πτώσεις βράχων:

Στην επαρχιακή οδό Αλυκιανός– Πρασές- Ροδοβάνι- Παλαιόχωρα, τμήμα Σέμπρωνας- Πέτρα – Σελί σε συνολικό μήκος 740 μέτρων.

Στην επαρχιακή οδό Ροδοβάνι- Σούγια- Αγ. Ρουμέλη- Χώρα Σφακίων συνολικού μήκους 1110 μέτρων.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου θα εκτελεστούν εργασίες συγκράτησης πρανών και προστασία από πτώσεις βράχων στις παρακάτω επαρχιακές οδούς:

Ρέθυμνο – Σπήλι- Αγ. Γαλήνη.

Παλέ- Αγκουσελιανά- Όρια Νομού.

Παλέ- Κοξαρέ- Ασώματος- Πρέβελη.

Διχαλόστρατο- Μύρθιος- Μαριού.

Κισσού Κάμπος – Βάτος – Κεραμέ.

Ρέθυμνο- Απόστολοι- Κουρούτες- Λοχριά- Όρια Νομού.

Ρέθυμνο- Ρουσσοσπίτι.

Διασταύρωση Καρε- Σελί- Μύρθιος- Ε.Ο.13.

Αγ. Φωτεινή- Γερακάρι- Άνω Μέρος- Νίθαυρις.

Σχολή Ασωμάτων – Μοναστηράκι- Οψιγιάς- Αμάρι-Γερακάρι- Γιού Κάμπος- Σπήλι.

Αρκάδι- Διακλάδωση Φουρφουρά.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου θα γίνουν ίδιες εργασίες στην θέση Αυχήν Αμπέλου- Κερά.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου θα εκτελεστούν παρόμοιες εργασίες στα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου που υπάρχουν αποσαθρωμένα πετρώματα.

Ειδικότερα στα τμήματα Αγ. Νικολάου Κριτσάς θα τοποθετηθεί πλέγμα και στο δρόμο Ιεράπετρα- Σητεία στην περιοχή Αγ. Φωτιά θα κατασκευαστεί φράκτης για ανάσχεση πτώσεων βράχων.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στις δηλώσεις του τόνισε ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης που μεριμνά για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων αξιοποιώντας κάθε κονδύλι και αναζητώντας διαρκώς πρόσθετους πόρους.

Υλοποιούμε, τόνισε ο Περιφερειάρχης « Ένα ακόμα σημαντικό έργο στην οδική ασφάλεια για το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης. Ένα έργο προϋπολογισμού 5.600.000,00 ευρώ το οποίο αφορά την προστασία των επαρχιακών δρόμων από πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης.

Η εκτίμηση μας είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου της Περιφέρειας και σε συνδυασμό με τα άλλα έργα που εκτελούνται (ασφαλτικά – σήμανση) θα βελτιωθεί κατά πολύ την Οδική Ασφάλεια στο Επαρχιακό Δίκτυο της Κρήτης.

Παράλληλα προετοιμαζόμαστε για νέες εντάξεις έργων με την ολοκλήρωση των μελετών πάλι στο επαρχιακό δίκτυο οι οποίες θα είναι έτοιμες στο επόμενο χρονικό διάστημα και εμείς αναζητούμε την χρηματοδότηση αυτών των έργων.»

Τα άλλα υποέργα του συνολικού έργου (προϋπολογισμού 30.000.000ευρώ) που αφορούν όλους τους επαρχιακούς δρόμους της Περιφέρειας είναι :

1) Βελτίωση πρόσφυσης (αντιολισθηρός τάπητας) αποκατάσταση – αντικατάσταση οδοστρωμάτων - τεχνικά προϋπολογισμού 16.000.000 που ήδη εκτελείται (ποσοστό εκτέλεσης 50%).

2) Διαγράμμιση ασφαλτικών οδοστρωμάτων – πινακίδες προϋπολογισμού 6.400.000 ευρώ έχει υπογραφεί η σύμβαση πριν λίγες μέρες και άμεσα αρχίζουν οι εργασίες.

3) Κατασκευή και βελτίωση κόμβων προϋπολογισμού 1.180.000 ευρώ που εντός των προσεχών ημερών υπογράφεται σύμβαση κατασκευής.