Τις προτάσεις τους για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του νέου σχολείου στην περιοχή του Κουμπελή στα Χανιά, δημοσιοποιούν οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 10 σχολικών μονάδων.

Διαβάστε την ανακοίνωση των συλλόγων και τις προτάσεις τους :

\”Σε λίγες ημέρες οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων και γυμνασίων της χώρας θα προωθήσουν τους αποφοίτους τους στην επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Στα Χανιά, ένα νέο σχολείο- ίσως το τελευταίο για τα επόμενα χρόνια- θα ανοίξει τις πόρτες του από τον προσεχή Σεπτέμβριο στην περιοχή του Κουμπελή. Ένα κτίριο που στοίχισε 2,8 εκατ. ευρώ, υπερσύγχρονο και ικανό να δεχθεί 400 μαθητές.

Δεν εξετάζουμε σήμερα τη σκοπιμότητα της δαπάνης, μιας και το νέο κτίριο βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό σημείο για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες του οικισμού. Υπάρχουν όμως σήμερα δύο προτάσεις για την αξιοποίησή του. Αυτή του αρμοδίου προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κου Κανδαράκη που προκύπτει από την πολύχρονη σταδιοδρομία του στη δημόσια εκπαίδευση και αυτή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου και των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίου του Ακρωτηρίου και των δημοτικών σχολείων της Χαλέπας και του Σόδυ (9ο, 10ο και 11ο ).

Η πρόταση του κ. Κανδαράκη είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά το νέο κτίριο στον Κουμπελή με δύο τμήματα Γυμνασίου και δύο τμήματα Λυκείου ώστε να φθάσει σε πλήρη ανάπτυξη το 2016, χωρίς να καθορίζει θα λειτουργήσει εφεξής στο συγκεκριμένο κτίριο γυμνάσιο ή λύκειο. Στόχος του η κάλυψη αναγκών του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου και του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών.

Πόσες θετικές απαντήσεις έχει λάβει ο κ. Κανδαράκης έως σήμερα από τους γονείς μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου για τη δημιουργία δύο τμημάτων Λυκείου στο έγγραφο που απέστειλε στις 24/4 στα Γυμνάσια ζητώντας δηλώσεις –μη δεσμευτικές μάλιστα και για τον ‘έγκαιρο προγραμματισμό για το νέο σχολικό έτος 2013-14’ -για το Λύκειο της προτίμησής τους; Το εν λόγω έγγραφο καταλήγει ως εξής: «…Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι πιθανότατα να ξεκινήσει από το ερχόμενο σχολικό έτος- με Α΄ τάξη την πρώτη χρονιά- το 5ο Λύκειο Χανίων στο νέο κτήριο, στην περιοχή Κουμπελή του Δήμου Χανίων. Όσοι επιθυμείτε την εγγραφή των παιδιών σας στο παραπάνω Λύκειο να το αναφέρετε στο έντυπο ‘Στοιχεία Μαθητών’ και στη θέση ‘Άλλο Γενικό Λύκειο’ γράφοντας 5ο Λύκειο».

Εύλογα τίθενται τα ερωτήματα:

-Άραγε ελήφθη υπ’ όψη η άποψη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης ότι «…το Έργο: ‘Ανέγερση 8ου Γυμνασίου Χανίων’ θα πρέπει να λειτουργήσει ως Γυμνάσιο για διάστημα 5 ετών από την ημερομηνία παράδοσής του από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στο Δήμο Χανίων που έχει την αρμοδιότητα λειτουργίας του έργου» όπως αναφέρεται ρητά σε σχετική απαντητική επιστολή της με ημερομηνία 22/5/2013;

-Πώς θα συντηρηθούν και πώς θα λειτουργούν 2 γυμνάσια (7ο Χανίων στο Σόδυ και 8ο στον Κουμπελή) σε απόσταση ενός χιλιομέτρου το ένα από το άλλο;

Για την πληρέστερη ενημέρωση όλων παραθέτουμε τις ακόλουθες πληροφορίες:

Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια λειτουργεί το 7ο γυμνάσιο Χανίων (πρώην 9ο Γυμνάσιο Χανίων) που απορροφά τους μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου (Χαλέπα, κοντά στον Ι.Ν. Αγίας Μαγδαληνής), του 10ου Δημοτικού Σχολείου (Χαλέπα, δίπλα στο παράρτημα Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης και τον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας) και του 11ου Δημοτικού Σχολείου (οικισμός Σόδυ, δίπλα στο 7ο Γυμνάσιο Χανίων). Οι απόφοιτοι του 7ου Γυμνασίου Χανίων απορροφώνται στην πλειοψηφία τους από το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου (πρώην Πολυκλαδικό) στο οποίο επιπλέον φοιτούν και οι μαθητές του Ακρωτηρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την γιγάντωση του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου.

Επομένως η ευρύτερη περιοχή της Χαλέπας και του Σόδυ έχει ανάγκη από ένα δεύτερο λύκειο και όχι από νέο γυμνάσιο. Διότι, μοιραία το ένα από τα δύο γυμνάσια θα υποβαθμιστεί και θα κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών.

Η δική μας πρόταση έχει ως εξής: να μεταφερθεί στο νέο κτίριο του Κουμπελή το 7ο Γυμνάσιο. Το νέο σχολικό κτίριο ανεγέρθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ για να στεγάσει αποκλειστικά και μόνον γυμνάσιο- τουλάχιστον τα πέντε πρώτα χρόνια όπως διαβεβαιώνει η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή για το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο κτίριο του 7ου Γυμνασίου να στεγαστεί το 5ο Λύκειο Χανίων, αποσυμφορώντας έτσι το υπερμέγεθες Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου.

Με βάση την παραπάνω πρόταση απελευθερώνονται τουλάχιστον τέσσερις διδακτικές αίθουσες, όσα είναι τα τμήματα της φετινής Γ’ τάξης του 7ου Γυμνασίου και παράλληλα μπορούν να φοιτήσουν στο 5ο Λύκειο φετινοί μαθητές της Α’ & Β’ Τάξης του ΓΕΛ Ακρωτηρίου που προέρχονται από την συνοικία της Χαλέπας. Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσει το νέο Λύκειο με ικανοποιητικό αριθμό μαθητών και παράλληλα θα εξασφαλιστούν ακόμη περισσότερες αίθουσες για χρήση στο ΓΕΛ Ακρωτηρίου. Με αυτό τον τρόπο και με μηδενικό κόστος καλύπτονται προσωρινά οι ανάγκες του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών, παράρτημα του οποίου μπορεί να φιλοξενηθεί στο ευρύχωρο πλέον κτίριο του ΓΕΛ Ακρωτηρίου.

Όσο για το σύνολο των οργανικών θέσεων, αυτές ενισχύονται, γιατί ανοίγει ένα νέο σχολείο το οποίο είναι βιώσιμο, άρα έχει ανάγκη από όλες τις ειδικότητες και βαθμίδες.

Τα παραπάνω αποτελούν την πρόταση που διατυπώθηκε σε πολύωρες συναντήσεις που συγκλήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα με πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων Δήμου Χανίων στο 7ο Γυμνάσιο Χανίων και με τη συμμετοχή μελών των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και εκπαιδευτικών όλων των όμορων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής.

Σε ανάλογες συναντήσεις τους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Ακρωτηρίου αλλά και σε κοινή συνάντησή τους με δημοτικούς συμβούλους των Χανίων από το Ακρωτήρι εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους με τον σχεδιασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας για τη μεταφορά μαθητών του Ακρωτηρίου στον Κουμπελή.

Μετά τιμής οι Πρόεδροι των Σ.Γ.&Κ. των σχολείων:

Λαναράς Α. πρόεδρος Σ.Γ.&Κ Γυμνασίου Κουνουπιδιανών
Σαλεβουράκης Ε. πρόεδρος Σ.Γ.&Κ 7ου Γυμνασίου Χανίων
Γερακάκης Κ. πρόεδρος Σ.Γ.&Κ 1ου Δημοτικού Κουνουπιδιανών
Κουνδουράκη Ε. πρόεδρος Σ.Γ.&Κ 2ου Δημοτικού Κουνουπιδιανών
Καπαράκη Α. πρόεδρος Σ.Γ.&Κ Δημοτικού Στερνών
Καστρινάκη Ε. πρόεδρος Σ.Γ.&Κ Δημοτικού Παζινού
Σπαθή Σ. πρόεδρος Σ.Γ.&Κ Δημοτικού Χωραφακίων
Καφεσάκης Α. πρόεδρος Σ.Γ.&Κ 9ο Δημοτικού Χανίων
Σιδερή Σ. πρόεδρος Σ.Γ.&Κ 10ο Δημοτικού Χανίων
Χασαπάκη Κ. πρόεδρος Σ.Γ.&Κ 11ο Δημοτικού Χανίων\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook