Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας ζητάει από τους συναδέλφους του σε όλη τη χώρα την πάταξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων με τη διαδικασία του αυτόφωρου, αλλά και την αφαίρεση αδειών λειτουργίας για τις περιπτώσεις ηχορύπανσης από κέντρα διασκέδασης, μπαρ, κλπ.

Στην πρώτη από τις τρεις εγκυκλίους του, ο κ. Δασούλας του επικαλείται το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο θεσπίζεται «η θεμελιώδης αρχή της προλήψεως της βλάβης του φυσικού περιβάλλοντος».

Επισημαίνει ακόμα ότι τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως η ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων, είναι συχνότερα κατά τη θερινή περίοδο.

Όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, συνεχίζει ο κ. Δασούλας, «θα πρέπει, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου εγκλήματος, οι παραβάτες αυτών να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών για τα περαιτέρω και σε κάθε άλλη περίπτωση οι σχετικές υποθέσεις να εκδικάζονται κατ\’ απόλυτη προτεραιότητα».

Στη δεύτερη εγκύκλιό του ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο, οι κατά τόπους εισαγγελείς πρέπει να παραγγείλουν στους αρμοδίους πυροσβεστικούς υπαλλήλους να εντείνουν τους ελέγχους τους.

Η τρίτη και τελευταία εγκύκλιος αφορά την ηχορύπανση που προκαλείται από τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, κλπ.

Ο εισαγγελικός λειτουργός στην τρίτη αυτή εγκύκλιο αναφέρει ότι «η ηχορύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γενική κατάσταση της υγείας του ανθρώπου και ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα, κυρίως δε στη σημερινή πολυτάραχη εποχή μας».

Πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε, όπως επισημαίνει η εγκύκλιος, ότι «η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία και η έκθεση στον θόρυβο».

Υπογραμμίζει ακόμη ο κ. Δασούλας, ότι για την ηχορύπανση υπάρχει σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία προβλέπει για τους παραβάτες αυτόφωρη διαδικασία με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook