Το γάντι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, κατηγορώντας τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για υποκριτική στάση «εν όψει του τέταρτου μνημονίου» και παροτρύνοντάς τους να ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή για την υπόθεση του νερού.

«Ακούω τους δύο εκ των τριών της συγκυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο να λένε πως διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Με αστερίσκο όμως. \”Δεν θα ρίξουμε και την κυβέρνηση για την ΕΥΑΘ\”. Ε, λοιπόν, ναι, για την υπόθεση του νερού, για τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον, για τον φυσικό πλούτο της χώρας, την ρίχνεις την κυβέρνηση.

»Ας μην κρύβονται λοιπόν πίσω από το δάχτυλό τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ειδικά τώρα. Εν όψει του τέταρτου μνημονίου, εν αναμονή των πλειστηριασμών και με την προοπτική αυτή η χώρα εκτός από αποικία χρέους, να ερημοποιηθεί για να κερδίσουν οι δανειστές και οι τραπεζίτες» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η μάχη για να σωθεί το νερό»

Σε ό,τι αφορά στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, ο κ. Τσίπρας έθεσε ζητήματα υποβάθμισης της ποιότητας του νερού, κινδύνου της δημόσιας υγείας και απειλής περιορισμού της πρόσβασης σε υδάτινους πόρους από μερίδα του πληθυσμού, ενώ προανήγγειλε την έναρξη ενός κύματος κινητοποιήσεων κατά των σχεδίων ιδιωτικοποίησης.

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, είναι δικαίωμα. Και για αυτό η μάχη για να σωθεί το νερό και για να αποτρέψουμε την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα είναι μάχη που δίνουμε για την δημοκρατία» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να προχωράς σε εκποίηση μίας επιχείρησης που είναι κερδοφόρος έναντι πινακίου φακής; Γιατί πρέπει να πουλήσουμε μια επιχείρηση, που μέσα στο 2012, συνεχίζει να παράγει κέρδη;»

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την«ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία» από τις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών ύδρευσης, λέγοντας: «Οι συνέπειες για την κοινωνία από την ιδιωτικοποίηση των νερών είναι βόμβα στα κοινωνικά θεμέλια και στα δημοκρατικά δικαιώματα. Η ποιότητα του νερού υποβαθμίστηκε. Σταμάτησαν οι μετρήσεις της ποιότητας του νερού. Επενδύσεις δεν έγιναν, με αποτέλεσμα τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης να αχρηστευτούν. Απολύθηκαν εργαζόμενοι. Και το χειρότερο: Καταστράφηκαν φυσικοί υδάτινοι πόροι. Η τιμή του νερού εκτοξεύτηκε και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την πρόσβαση στο νερό».

«Είμαστε το 99%», σημείωσε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε: «το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό. Πρόσβαση σε αυτό πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες. Απέναντί μας είναι ένας άλλος κόσμος, το 1%. Που έχει φροντίσει ακόμα και με αποφάσεις συνόδων να \”αποχαρακτηρίσει\” το νερό από αγαθό και να το μετονομάσει σε εμπόρευμα».

«Εν όψει του τέταρτου μνημονίου»

Σημειώνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικευμένη πλέον η βεβαιότητα ότι επίκειται ένα τέταρτο μνημόνιο, μία εκτίμηση που βασίζεται στην δημοσιοποίηση στην Εφημερίδα των Συντακτών επιστολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η σπουδή του πρωθυπουργού να στείλει επιστολή προς το ΔΝΤ, έναν χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος, στην οποία από τη μία επισημαίνει τις «σταθερές δεσμεύσεις από τα μέλη της Ευρωζώνης να προσφέρουν επαρκή υποστήριξη κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά», ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι «είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε μέτρα, τα οποία μπορεί να καταστούν κατάλληλα για τον σκοπό αυτόν αν μεταβληθούν οι περιστάσεις», είναι η πιο ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας του προγράμματος, συνοδευόμενη από την πρόθεση λήψης και νέων μέτρων».

«Για πόσο καιρό νομίζουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι θα μπορούν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό; Με ποιο επικοινωνιακό περιτύλιγμα και ποιους εκβιασμούς θα συνοδεύσουν τις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για ένα ακόμα μνημόνιο που θα είναι και αυτό το \”τελευταίο\”», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Γίνονται παραπάνω από κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός αρνείται να προσέλθει σε δημόσιο διάλογο με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Τι ακριβώς μπορεί να υπερασπιστεί, την παράταση επ\’ αόριστον της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου;».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook