Οι τράπεζες δεν έχουν λόγο να πιέζουν για την άρση του προστατευτικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς, υποστήριξε χθες ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ενυπόθηκα δάνεια, αντικρούοντας σχετικές αιτιάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Μετά πάντως την προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης επανήλθαν χθες, με πρόταση να συμπεριληφθεί, στο νομοσχέδιο που συζητείται, η επέκταση του προστατευτικού πλαισίου και πέραν του 2013 και συγκεκριμένα για το 2014 και το 2015. Μια πρώτη εκτίμηση πάντως από την πλευρά των τραπεζών ανεβάζει τον αριθμό των κατοικιών που αυτή τη στιγμή προστατεύονται και δεν έχουν βγει σε πλειστηριασμό πάνω από τις 100.000, αλλά όπως προκύπτει, οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες είναι περιορισμένοι, ακόμη και για τα ακίνητα που δεν εμπίπτουν στο σχετικό προστατευτικό καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι το προστατευτικό καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών για κύρια κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, ανανεώνεται κάθε χρόνο από το 2009, αποτρέποντας τους πλειστηριασμούς αυτής της κατηγορίας από τις τράπεζες, αλλά όχι από το Δημόσιο, το οποίο διατηρεί αυτή τη δυνατότητα στο ακέραιο. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έχει αποτρέψει την εκτίναξη των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν στις 44.000, από 52.000 το 2009, για να περιοριστούν τελικώς στις 26.000 το 2012.

Στη χθεσινή συζήτηση ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ υποστήριξε ότι ο αριθμός των υποθέσεων που θα μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις περί ενυπόθηκων δανείων είναι «μεγάλος» και ζήτησε να υπάρξει ο «κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας των τραπεζών, ούτως ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθούν αποτελεσματικά τις αιτήσεις».

Ο κ. Γκόρτσος επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες έτρεχαν το προηγούμενο έτος με ρυθμό 24%, ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι επισφάλειες στον τομέα της στεγαστικής πίστης ανήλθαν στο τέλος του 2012 στο 20% στο σύνολο των 75 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των στεγαστικών δανείων, ανεβάζοντας το ύψος των «κόκκινων» δανείων στη συγκεκριμένη κατηγορία στα 15 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΕΕΤ, που αναφέρονται ωστόσο στον Ιούλιο του 2012, κάνουν λόγο επίσης για 222.384 ρυθμίσεις, αξίας 12,3 δισ. ευρώ περίπου, σε σύνολο 1,5 εκατομμυρίου στεγαστικών δανείων, αριθμός που σήμερα αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά τον νόμο 3869/2010, γνωστό ως νόμο Κατσέλη για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ΕΕΤ διαφοροποιήθηκε στο θέμα της κατώτατης δόσης που προβλέπεται να καταβάλλει κάποιος που καταφεύγει στον νόμο. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ο οφειλέτης που υποβάλλει αίτηση να συνεχίσει να καταβάλλει το 10% της οφειλόμενης δόσης με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ (έναντι μηδενικών καταβολών που ισχύει σήμερα), ενώ ο κ. Γκόρτσος υποστήριξε ότι το ποσό θα πρέπει να αυξηθεί στο 20% ή στο 25%.

Παρά το γεγονός άλλωστε ότι ο νόμος προβλέπει ότι η δικάσιμος ορίζεται έξι μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στον νόμο, στην πράξη ο χρόνος εκδίκασης ξεπερνάει σήμερα ακόμα και τα έξι χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν Ειρηνοδικεία σήμερα που δίνουν χρονολογία εκδίκασης το 2022, καθιστώντας ανίσχυρη τη σχετική πρόβλεψη του νόμου. Διαφωνία υπήρξε, τέλος, ως προς το θέμα της προσωρινής διαταγής που εισάγεται στον νόμο, που σύμφωνα με τον κ. Γκόρτσο δεν δημιουργεί «ασφάλεια δικαίου».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook