Διάφοροι μύθοι κυκλοφορούν σχετικά με τους τρόπους αύξησης του στήθους. Πολλές γυναίκες, αλλά κυρίως νεαρά κορίτσια, πιστεύουν τα όσα αυθαίρετα γράφονται και ακούγονται την ώρα που τίποτα από αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η χειρουργός μαστού Φιορίτα Πουλακάκη μας εξηγεί πώς ακριβώς ξεκίνησαν να διαδίδονται αυτές οι φήμες και τι οφείλουν να κάνουν οι γυναίκες για την υγεία του στήθους τους.

Ανασκοπώντας τη βιβλιογραφία, δεν υπάρχει καμία απολύτως επίσημη μελέτη που να έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ή και παλαιότερα η οποία να επιβεβαιώνει τους μύθους που κυκλοφορούν ευρέως αναφορικά με την αύξηση του στήθους κατόπιν κατανάλωσης μπύρας ή κοτόπουλου. Πιο συγκεκριμένα:

Μύθος 1. Η μπύρα μεγαλώνει το στήθος

Υπάρχει αυτός ο μύθος. Ενδεχομένως να οφείλεται- αν θέλει κανείς να εξηγήσει από πού ξεκίνησε όλο αυτό- στην δράση ενός πολυσακχαρίτη του κριθαριού το οποίο υπάρχει στη μπύρα και σε άλλα φαγητά, όπως και η μαγιά και μέσω αυτών των ουσιών να προκαλείται κάποια αύξηση, κάποια διέγερση της έκκρισης προλακτίνης. Η προλακτίνη είναι μία ορμόνη που έχουμε, η οποία κατά κάποιον τρόπο ευοδώνει τη γαλακτοφορία. Ενδεχομένως να διευκολύνει το θηλασμό σε γυναίκες που θηλάζουν.

Μύθος 2. Το κοτόπουλο μεγαλώνει το στήθος

Ο μύθος αυτός σχετίζεται με τα διάφορα οιστρογόνα που πολλές φορές σε διάφορες φάρμες ή σε διάφορα εκτροφεία που τρέφονται τα κοτόπουλα και τα οποία μπορεί να έχουν κάποια δράση και στον οργανισμό των ανθρώπων. Δεν επιβεβαιώνεται, όμως, τίποτα από όλα αυτά με μελέτη. Όλα αυτά είναι θεωρίες στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί ένα μύθος. Στην πραγματικότητα, δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν τα νέα κορίτσια που προσπαθούν να μεγαλώσουν το στήθος τους με αυτό τον τρόπο;

Η συμβουλή για τα νεαρά κορίτσια που πολύ συχνά πιστεύουν τους μύθους αυτούς, είναι ότι θα πρέπει να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, να σταματήσουν να καταναλώνουν μπύρα γιατί το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος και από εκεί και πέρα αν θέλουν πραγματικά να αλλάξουν την εικόνα του σώματός τους, να καταφύγουν- όταν θα είναι στην κατάλληλη ηλικία και θα έχουν πάρει μία συνειδητή απόφαση- σε ένα κέντρο πλαστικής χειρουργικής όπου θα γίνει η έγκριτη τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Δεν υπάρχει κανένας άλλος επιστημονικά τεκμηριωμένος και ασφαλής τρόπος αύξησης του στήθους.

Υπάρχουν άλλες παρενέργειες πέρα από την αύξηση του βάρους;

Λογικά όχι. Η υπερκατανάλωση μπύρας ή οποιουδήποτε άλλου αλκοολούχου ποτού με αρκετές θερμίδες, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αυξήσει το σωματικό βάρος. Βέβαια, αν μια οποιαδήποτε γυναίκα πάρει 10 κιλά, οπωσδήποτε ένα μέρος αυτών θα πάει και στο μαστό. Θα έχουμε αύξηση του στήθους, αλλά μέσω παχυσαρκίας και η παχυσαρκία όπως γνωρίζουμε προκαλεί πολλά προβλήματα. Δεν είναι το επιθυμητό αυτό για καμία γυναίκα.

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής για την υγεία του στήθους;

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του στήθους και ειδικά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

boro.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook